Krémes, gesztenyés sajttorta: a nagy kedvenc őszi verziója

gesztenyéssajttorta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezt a receptet csak szeretni lehet, krémes, édes, mennyei, ünnepi hangulatot varázsol az otthonokba.

Ha te is a gesztenyerajongók táborát erősíted, ne csak sült, illetve püré formájában fogyaszd az őszi kedvencet, készíts belőle ínycsiklandó süteményeket, például tortát. A sajttorta hatalmas favorit, legyen szó a klasszikus New York-i változatról vagy a sütés nélküli verziókról. Az ízesítettek is nagy népszerűségnek örvendenek, a krémben nagyon jól mutatnak a különböző gyümölcsök, amelyek ízben is adnak hozzá egy pluszt.

A gesztenyepüré egy sokoldalúan felhasználható alap, és ha a boltban, készen veszed meg, nem lesz sok dolgod ezzel a süteménnyel. Igyekezz natúr, cukrozatlan pürét vásárolni, de ha csak ízesítettet találsz, az sem baj, csak akkor hagyd ki a cukrot a receptből.

Gesztenyés sajttorta

gesztenyéssajttorta

Hozzávalók 10 szelethez

  • 240 gramm darált keksz
  • 60 gramm vaj
  • 1 ek gesztenyepüré (cukrozatlan)
  • 1 ek cukor
  • 450 gramm krémsajt
  • 200 gramm cukor
  • 3 darab tojás
  • 3 darab tojássárgája
  • 180 gramm tejföl
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 ek rum
  • 250 gramm gesztenyepüré (cukrozatlan)
  • főtt/sült gesztenye (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A darált kekszet, a puha vajat és az 1 evőkanálnyi gesztenyepürét és cukrot tegyük aprítógépbe, dolgozzuk össze, míg morzsás állaga nem lesz.

Az így kapott morzsát nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt, 23 centis tortaforma aljára. Tegyük a hűtőbe, míg készül a krém.

A krémsajtot keverjük habosra a cukorral. Keverjük bele a tojásokat és a tojássárgákat is. Mehet hozzá a tejföl, a vaníliakivonat és a rum is. Amikor egynemű a krém, forgassuk bele a gesztenyepürét is. Ha szeretnénk, mehet bele apróra vágott sült vagy főtt gesztenye is.

Az így kapott krémet öntsük a tészta tetejére, egyengessük el.

A tortaforma alját csomagoljuk duplán alufóliába, majd állítsuk a formát egy mélyebb tepsibe. Öntsünk köré annyi forrásban lévő vizet, hogy kb. a forma egyharmadáig érjen.

Toljuk a sütőbe, majd kb. 1 óráig süssük, míg megszilárdul, de a közepe még picit remegős. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára, mielőtt tálalnánk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük