Isteni gesztenyeszív mézzel és fahéjjal: ez lesz az új családi kedvenc

gesztenyeszív
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi téli, ünnepi ízek keverednek ebben a desszertben, a gesztenye-méz-fahéj hármasa biztosan tarolni fog.

Ha szereted a cukrászdákban is kapható, csokival borított gesztenyeszívet, próbáld ki belőle a koreai verziót is, amely főtt gesztenyével, mézzel és fahéjjal készül. Kívülről diós vagy mandulás borítást kap, így egyszerre ropogós és krémes lesz. 

Mivel a gesztenye főzése és pucolása eléggé időigényes, ha gyorsítani szeretnél a folyamaton, nyugodtan használhatsz készen kapható, csomagolt főtt gesztenyét, a sült azonban nem lesz jó választás, mert túlzottan darabos és száraz. 

A megfőtt gesztenyét aztán mézzel, fahéjjal és vaníliával ízesítik, előbbitől áll össze gyúrható gombóccá. Utána már csak annyi a dolgod, hogy megformázd, majd valamilyen diófélébe forgasd. Akár olvasztott csokiba is márthatod, ha maradnál a klasszikus cukrászdai vonalnál. 

Gesztenyeszív

gesztenyeszív2

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 250 gramm gesztenye
  • 3 ek méz
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 0.5 tk fahéj
  • 1 csipet
  • 2 ek dió/mandula/mogyoró
Recept idők

Elkészítés:

A gesztenyét áztassuk vízbe 1 órára, mielőtt nekiállunk a desszertnek. Ami felúszik a víz tetejére, azt dobjuk ki, mert kukacos.

A gesztenyéket tegyük egy kis lábasba, öntsük fel vízzel. Forrástól számítva 15 percig főzzük nagy lángon. Utána vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük még 10 percig.

A gesztenyét szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel. Vágjuk őket félbe, majd egy kiskanállal kaparjuk ki a gesztenyehúst a héjból. Az így kapott gesztenyehúst egy mozsárban vagy krumplinyomóval törjük össze, majd toljuk át egy szitán, hogy ne maradjon darabos.

2 evőkanál mézet, a fahéjat, a cukrot és a sót melegítsük össze egy kis lábasban. Amikor egynemű a szirup, öntsük rá a gesztenyére, gyúrjuk vele össze.

Szedjük a masszát 12 részre, készítsünk 12 gombócot. Mindegyiket formázzuk meg gesztenye alakúra.

A mandulát/diót/mogyorót aprítsuk durvára.

A „gesztenyék” szélesebb felét mártsuk a maradék 1 evőkanál mézbe, majd az aprított magvakba.

Tipp: a boltban kapható, csomagolt főtt gesztenyével is működik a recept, úgy rengeteg időt spórolhatsz meg.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük