Gluténmentes áfonyás morzsasüti – Mandula és zabpehely alkotja a tésztáját
Cikkek
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Ropogós
Almás desszertek a hét minden napjára: a legfinomabb opciókat mutatjuk
Marokkói fűszeres rizs: nincs párja, ha különleges köretet keresel
Mennyei paradicsomos quiche: tortillalapból pillanatok alatt kész
Mákos nudli, az örök kedvenc: vaníliasodóval az igazi
Nagyon szaftos rakott krumpli: tejszínnel és sok kolbásszal készül
Gluténmentes desszert következik, azt azért nem mondanám, hogy diétás, de mindenképpen egészségesebb alternatíva, ha édességre vágyunk.
Ha egy picit könnyedebb és egészségesebb desszertre vágytok, készítsétek el az alábbi receptet - nem csak gluténmentes, ha kókuszolajjal készítitek, tökéletes vegán édesség is lehet. Cukor helyett méz édesíti, de juharsziruppal is ugyanúgy működik.
Az a jó a morzsasüteményekben, hogy az alapreceptet bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, áfonya helyett használhattok málnát, epret, de szilvát vagy barackot is. Míg a hagyományos receptekben a morzsa lisztből és vajból készül, most zabpehely, mandula és pekándió gazdagítja, ettől nem csak finomabb lesz, de sokkal ropogósabb is. A pekándiót érdemes durvára aprítani, a lisztet peddig porrá őrölni.
A morzsasütemények nagyon gyorsan elkészülnek, de vigyázzatok, a gyümölcs tűzforró lekvárrá sül a sütőben, így érdemes 10-20 percet várni, mielőtt kínálnánk. Vaníliafagyival a legfinomabb.
Áfonyás morzsasüti
Hozzávalók 8 adaghoz
- 500 gramm áfonya
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 100 gramm zabpehely
- 120 gramm pekándió
- 100 gramm mandulaliszt
- 100 gramm méz
- 60 gramm kókuszolaj/vaj
- 0.5 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Vajazzunk ki egy 20x20 cm-es jénait. Szórjuk bele a megmosott áfonyát (lehet fagyasztott is), majd öntsük rá a vaníliakivonatot. Keverjük össze, majd tegyük félre.
A pekándiót vágjuk durvára. Mandulaliszt helyett használhatunk mandulát is, ebben az esetben aprítógéppel dolgozzuk porrá.
A diót, a mandulalisztet, a zabpelyhet, a mézet, az olvasztott vajat vagy kókuszolajat és a sót keverjük össsze alaposan egy tálban. Kanalazzuk a tésztát az áfonya tetejére, picit nyomkodjuk rá.
Kb. 30 percig süssük, míg a tészta megszilárdul és a teteje aranybarna lesz.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!