
Gluténmentes áfonyás morzsasüti – Mandula és zabpehely alkotja a tésztáját

Gluténmentes desszert következik, azt azért nem mondanám, hogy diétás, de mindenképpen egészségesebb alternatíva, ha édességre vágyunk.
Ha egy picit könnyedebb és egészségesebb desszertre vágytok, készítsétek el az alábbi receptet - nem csak gluténmentes, ha kókuszolajjal készítitek, tökéletes vegán édesség is lehet. Cukor helyett méz édesíti, de juharsziruppal is ugyanúgy működik.
Az a jó a morzsasüteményekben, hogy az alapreceptet bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, áfonya helyett használhattok málnát, epret, de szilvát vagy barackot is. Míg a hagyományos receptekben a morzsa lisztből és vajból készül, most zabpehely, mandula és pekándió gazdagítja, ettől nem csak finomabb lesz, de sokkal ropogósabb is. A pekándiót érdemes durvára aprítani, a lisztet peddig porrá őrölni.
A morzsasütemények nagyon gyorsan elkészülnek, de vigyázzatok, a gyümölcs tűzforró lekvárrá sül a sütőben, így érdemes 10-20 percet várni, mielőtt kínálnánk. Vaníliafagyival a legfinomabb.
Áfonyás morzsasüti

Hozzávalók 8 adaghoz
- 500 gramm áfonya
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 100 gramm zabpehely
- 120 gramm pekándió
- 100 gramm mandulaliszt
- 100 gramm méz
- 60 gramm kókuszolaj/vaj
- 0.5 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Vajazzunk ki egy 20x20 cm-es jénait. Szórjuk bele a megmosott áfonyát (lehet fagyasztott is), majd öntsük rá a vaníliakivonatot. Keverjük össze, majd tegyük félre.
A pekándiót vágjuk durvára. Mandulaliszt helyett használhatunk mandulát is, ebben az esetben aprítógéppel dolgozzuk porrá.
A diót, a mandulalisztet, a zabpelyhet, a mézet, az olvasztott vajat vagy kókuszolajat és a sót keverjük össsze alaposan egy tálban. Kanalazzuk a tésztát az áfonya tetejére, picit nyomkodjuk rá.
Kb. 30 percig süssük, míg a tészta megszilárdul és a teteje aranybarna lesz.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!