Gluténmentes áfonyás morzsasüti – Mandula és zabpehely alkotja a tésztáját

morzsasütiáfonyás
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Gluténmentes desszert következik, azt azért nem mondanám, hogy diétás, de mindenképpen egészségesebb alternatíva, ha édességre vágyunk.

Ha egy picit könnyedebb és egészségesebb desszertre vágytok, készítsétek el az alábbi receptet - nem csak gluténmentes, ha kókuszolajjal készítitek, tökéletes vegán édesség is lehet. Cukor helyett méz édesíti, de juharsziruppal is ugyanúgy működik.

Az a jó a morzsasüteményekben, hogy az alapreceptet bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, áfonya helyett használhattok málnát, epret, de szilvát vagy barackot is. Míg a hagyományos receptekben a morzsa lisztből és vajból készül, most zabpehely, mandula és pekándió gazdagítja, ettől nem csak finomabb lesz, de sokkal ropogósabb is. A pekándiót érdemes durvára aprítani, a lisztet peddig porrá őrölni.

A morzsasütemények nagyon gyorsan elkészülnek, de vigyázzatok, a gyümölcs tűzforró lekvárrá sül a sütőben, így érdemes 10-20 percet várni, mielőtt kínálnánk. Vaníliafagyival a legfinomabb. 

Áfonyás morzsasüti

morzsasütiáfonyás2

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 500 gramm áfonya
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 100 gramm zabpehely
  • 120 gramm pekándió
  • 100 gramm mandulaliszt
  • 100 gramm méz
  • 60 gramm kókuszolaj/vaj
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Vajazzunk ki egy 20x20 cm-es jénait. Szórjuk bele a megmosott áfonyát (lehet fagyasztott is), majd öntsük rá a vaníliakivonatot. Keverjük össze, majd tegyük félre.

A pekándiót vágjuk durvára. Mandulaliszt helyett használhatunk mandulát is, ebben az esetben aprítógéppel dolgozzuk porrá.

A diót, a mandulalisztet, a zabpelyhet, a mézet, az olvasztott vajat vagy kókuszolajat és a sót keverjük össsze alaposan egy tálban. Kanalazzuk a tésztát az áfonya tetejére, picit nyomkodjuk rá.

Kb. 30 percig süssük, míg a tészta megszilárdul és a teteje aranybarna lesz. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük