Kívül ropogós, belül puha gombakrokett – Egészséges, mégis laktató
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Lehet főétel, de akár partifalat is, ezt a gombakrokettet nem igazán lehet abbahagyni.
Azt gondolhatnád, hogy ez csak egy sokadik krokettrecept, de egy hozzávalótól teljesen más íze lesz, ez pedig a hajdina. Aki még sosem próbálta, érdemes vele kísérletezni, mert nagyon érdekes, mogyoróra hasonlító íze van, és a gombához is remekül passzol.
A hajdina nem gabona, hanem mag, egészséges, magas rosttartalmú ásványi anyag- és vitaminforrás. Nem fő úgy szét, mint a rizs, ha nem figyelsz oda, mégis jól használható kötőanyagként.
A krokett hagyományosan krumpliból készül, de egészen izgalmas például a tojásból készült, amely főzelékek mellé is kiválóan illik.
Gombakrokett
Hozzávalók 6 adaghoz
- 250 gramm hajdina
- 1 kilogramm csiperkegomba
- 1 fej hagyma
- 2 darab tojás
- 1 evőkanál liszt
- 70 gramm zsemlemorzsa
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 4 evőkanál olaj
Elkészítés:
A hajdinát főzzük meg. Ha megfőtt, tegyük robotgépbe, turmixoljuk le, majd tegyük egy tálba. A hagymát vágjuk apróra, a gombát vágjuk vékony szeletekre.
Egy serpenyőbe tegyünk 2 evőkanál olajat, melegítsük fel, majd tegyük bele a hagymát, dinszteljük pár percig. Adjuk hozzá a gombát, majd dinszteljük további 5 percig. Tegyük bele a robotgépbe, turmixoljuk össze. A masszát tegyük a tálba a hajdinához, jól keverjük össze. Üssünk hozzá egy tojást, adjuk hozzá a lisztet, sózzuk, borsozzuk, majd ismét jól keverjük össze.
Nedves kézzel formáljunk belőle gombócokat.
A másik tojást üssük bele egy tálba, villával verjük fel. Vegyünk elő még egy tálat, szórjuk bele a zsemlemorzsát. A gombócokat először mártsuk bele a felvert tojásba, majd forgassuk meg a zsemlemorzsában, figyelve, hogy mindenhol befedje. Tegyük a kész gombócokat egy tálra.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd 3 perc alatt süssük a gombócokat aranybarnára.
Fotó: Getty Images