Szaftos, gombás csirkemell mézes-balzsamecetes szószban - Így biztosan vajpuha lesz a hús

gombás balzsamecetes csirkemell cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csirkemell jól elkészítve megunhatatlan, csak figyelni kell a megfelelő pácolásra.

Ahhoz, hogy a csirkemell ne száradjon ki, vagy nagyon ügyelni kell a megfelelő sütésre, vagy nagyon szaftos pácot kell készíteni hozzá. A balzsamecet-alapú szószok nemcsak finomak, hanem kellően beissza őket a hús is, így nem engedik kiszáradni azt.

A balzsamecethez nagyon jól illik a méz és a mustár, ezzel a keverékkel pácolva tökéletesen puha és ízes lesz a végeredmény. A szószban gomba is pirul, így kiadós, mégsem nehéz étel lehet az ebéd vagy vacsora. 

Gombás csirkemell balzsamecetes szószban

gombás balzsamecetes csirkemell recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 1 teáskanál méz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál
  • 1 kávéskanál bors
  • 3 evőkanál vaj
  • 4 szelet csirkemellfilé
  • 600 gramm gomba (csiperke)
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 120 milliliter csirkealaplé
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjünk össze 4 evőkanál olívaolajat, 3 evőkanál balzsamecetet, a mustárt, a mézet, 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, 1 teáskanál sót és 1 kávéskanál borsot. A csirkemelleket tegyük egy jól zárható zacskóba, öntsük rá a pácot. Zárjuk le a zacskót, tegyük hűtőbe legalább egy órára. 

Ha letelt az idő, vegyük ki őket a pácból - a páclevet tegyük félre -, egy serpenyőben melegítsünk olajat, pirítsuk meg a csirkék mindkét oldalát néhány perc alatt. Vegyük ki, majd tegyük őket egy tányérra, takarjuk le fóliával. 

A serpenyőbe tegyünk 2 evőkanál olívaolajat és 2 evőkanál vajat. Amikor a vaj kicsit habzani kezd, tegyük bele az összevágott gombát és 1 gerezd apróra vágott fokhagymát. Gyakran megkeverve pirítsuk meg a gombát nagyjából 2 perc alatt. Sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá kakukkfüvet. 

Kicsit vegyük feljebb az erősséget, öntsük a serpenyőbe a maradék páclevet, majd öntsük fel a csirkealaplével és 1 evőkanál balzsamecettel. Hagyjuk, hogy addig főjön, amíg a mennyisége körülbelül a felére nem csökken. Ekkor adjunk hozzá egy evőkanál vajat, tegyük bele a csirkemelleket, vegyük lejjebb az erősséget, hagyjuk, hogy a csirke teljesen átsüljön. Néha locsolgassuk meg a szósszal. 

Ha készen van, egy kevés petrezselyemmel szórjuk meg a tetejét. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük