Laktató pite őszi kiadásban, gombával töltve – Kiadós reggelinek is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tálald friss salátával ezt a szaftos és krémes sós pitét, tökéletes fogást kapsz úgy, mindenki szeretni fogja.
Ősszel a sok színes zöldségen kívül a gombáról sem szabad elfeledkezni, a maga földszínével tökéletesen reprezentálja ezt az évszakot. Nagyon változatosan készíthető el: ha kevés időd van, akkor készíts belőle gombakrémet, és forgasd össze tésztával. Természetesen a rántott gombáról sem szabad megfeledkezni, de kicsit újíts itt is, kefires bundában süsd ki. Húsok, például szárnyasok mellé is tökéletes a gomba, süsd együtt őket a többi zöldséggel.
Ha szereted az omlós pitetésztát, akkor könnyű dolgod lesz, a szaftos gombás töltelék tökéletesen passzolni fog hozzá. A pitét a legjobb, ha frissen, langyosan eszed, de felmelegítve is szeretni fogod.
Gombás pite
Hozzávalók 6 adaghoz
Pitetészta:
- 200 gramm liszt
- 0.5 kávéskanál só
- 130 gramm vaj (jéghideg)
- 1 evőkanál víz (jéghideg)
Töltelék:
- 250 gramm gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 60 gramm sajt (cheddar vagy gouda)
- 4 darab tojás (L-es)
- 250 milliliter tej
- 40 gramm parmezán (reszelt)
- 60 gramm mozzarella
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- olaj (sütéshez)
Elkészítés:
Készítsük el a pitetésztát. A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, morzsoljuk bele a hideg vajat úgy, hogy ne vegye át a kezünk melegét. Adjunk hozzá egy kanál hideg vizet, majd gyúrjuk a tésztát, amíg összeáll. Ha szükséges, adhatunk még hozzá vizet. Formázzuk gombóccá, csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe fél órára.
Közben készítsük el a tölteléket. A gombát tisztítsuk meg, és szeleteljük fel. Egy serpenyőben melegítsünk olajat, tegyük rá a gombaszeleteket. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsuzzuk, és pároljuk puhára 10 perc alatt.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Vegyük elő a hűtőből a pitetésztát. Egy 22 centiméter átmérőjű pitefomát vajazzunk ki, és nyomkodjuk az aljába a tésztát úgy, hogy a forma szélére is jusson. Szurkáljuk meg villával. Tehetünk rá sütőpapírt, amire szórjunk babot vagy lencsét nehezéknek. Süssük elő a pitét 15 perc alatt, majd további 5 percig süssük úgy, hogy vegyük le róla a sütőpapírt.
Vegyük ki a pitét a sütőből, kanalazzuk rá a gombát, majd reszeljünk rá sajtot. Vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra.
Egy tálban verjük fel a tojásokat a tejjel és a parmezánnal. Egy leheletnyi borsot is szórjunk rá. A tojásos keveréket öntsük rá a gombára, majd szórjuk meg reszelt mozzarellával.
Tegyük vissza a pitét a sütőbe, és süssük 35-40 percig.
Fotó: Getty Images