![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Selymes, tejszínes gombás rizottó fehérborral, hagymával - Főfogásnak is beillik
![gombásrieredeticover](https://kep.index.hu/1/0/2995/29956/299565/29956535_2300023_0b83f25d1725fea77d184f9c32271365_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az olasz konyha telis-tele van remekművekkel, ezek közül az egyik a rizottó, és bár egyszerűnek tűnik, megvannak a trükkjei.
A jó rizottó elkészítése nehéz munka, legalábbis a különböző főzős műsorok sztárszakácsai szeretik ezt hangoztatni, sikerrel az ember önbizalmába rúgnak, igyekeznek meggyőzni az otthon ülő, tévét bámuló séftanoncot, a sikerhez vezető út tele lesz buktatókkal.
Ne higgyünk feltétlenül a tévének, merjünk belevágni, igyunk egy bátorságkoktélt, alkossunk valami fenségeset. Készítsünk egy gombás rizottót, amely bár szerénynek tűnik, ízeiben nagyot fog ütni.
A rizottó kedvelt egytálétel, melyet hússal, tengeri herkentyűkkel és zöldségekkel is izgalmassá tehetünk. Én az egyszerű dolgokat részesítem előnyben, ez a gombás rizottó lágy és krémes, a zöldség természetes íze teszi nagyszerűvé.
Gombás rizottó
![gombásrieredetict](https://kep.index.hu/1/0/2995/29956/299565/29956581_5f35cdc4cc21233e8933a616241c6569_wm.jpg)
Hozzávalók 2 személyre
- 1 bögre arborio rizs
- 500 gramm barna csiperke gomba
- kevés olaj
- 4 evőkanál vaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 2 kisebb fej salottahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 0.5 bögre fehérbor
- 20 dekagramm parmezán
- 0.5 bögre főzőtejszín
- 2 bögre alaplé vagy víz
Elkészítés:
A megtisztított gombákat ízlés szerint szeleteljük vagy daraboljuk fel.
2 evőkanál vajat és kevés olajat egy nagyobb edényben kezdjünk el közepes lángon melegíteni, majd a gombákat is tegyük bele, sóval, borssal fűszerezve alaposan keverjük el. Amikor a gomba összeesett, kiengedte a benne lévő vizet, azt jelenti, elkészült. Fogjuk a kész gombákat, és egy másik edénybe vagy tányérba kanalazzuk őket.
Az edénybe, amiben a gombát készítettük, beletesszük a 2 kanál vajat, valamint a kockára vágott hagymát. Kicsit üvegesre készítjük, olyan 2-3 percig dinszteljük, majd felöntjük fehérborral. Ezután fogjuk a rizst, és a fazékba öntjük. Alapos keverés után 2 bögre vizet vagy alaplevet lassan, apránként, folyamatosan kevergetve hozzáadunk a rizshez, mindig, mikor a rizs beszívja, akkor öntjük hozzá a következő adagot.
Ha ezzel megvagyunk, a tejszínen a sor, utána pedig a lereszelt parmezánt is a rizshez adjuk. Végül az elkészült gombákon a sor. A rizshez adjuk őket, nem muszáj az egészet belekanalazni, egy keveset meg is hagyhatunk, ezek a tálalásnál jöhetnek jól. Könnyű mozdulatokkal keverünk egy utolsót a rizottón, utána tálalhatunk is.
Szervírozásnál a félretett gombákból és parmezánból szórunk a rizottó tetejére, plusz mehet még rá durvára vágott petrezselyem is.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!