Így készül a legfinomabb májgaluska: gomba teszi különlegessé
A kedvelt levesbetét nem a megszokott módon készül, gomba teszi különlegessé, amelytől sokkal finomabb lesz.
A csirkemáj egy nagyon sokoldalú alapanyag, bár rántva is finom, számtalan izgalmas étel készülhet belőle. A klasszikus resztelt máj és májgombóc mellett próbáld ki különböző szószokba főzve, meglátod, nem lőhetsz vele mellé.
A máj akkor az igazi, ha vajpuha, ezért sütés előtt áztasd tejbe. Nem szabad túl sokáig sütni, nagy lángon pirítsd csak körbe, addigra nagyjából elkészül a belseje is. Sót csak a végén szórj rá, vagy a szószt ízesítsd, amibe kerül.
Az alábbi verzióban bacon és gomba ízesíti a szószt, liszt sűríti és vaj krémesíti. Ha szeretnéd, hígabb és sűrűbb is lehet a mártás, ez teljesen rád van bízva.
A csirkemájat áztassuk tejbe 1 órára, majd csöpögtessük le, távolítsuk el az ereket.
A bacont vágjuk kis kockákra, a hagymát pucoljuk meg, vágjuk hajszálvékony szeletekre. A gombát mossuk meg, vágjuk szeletekre.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben. Dobjuk rá a bacont, pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a hagymát, dinszteljük puhára. Adjuk hozzá a gombát, majd pár percig együtt dinszteljük a zöldségeket, míg a gomba össze nem esik. Szedjünk ki mindent egy tányérra.
Ha szükséges, pótoljuk az olajat a serpenyőben. Dobjuk rá a csirkemájakat, majd magas lángon süssük 5 percig, míg át nem sülnek belülről. Szedjük őket egy tányérra.
Dobjuk a serpenyőbe a vajat, majd mikor elolvadt, adjuk hozzá a lisztet, keverjük el. 1 perc után öntsük fel az alaplével folyamatos kevergetés mellett, adjuk hozzá a szójaszószt is. Sózzuk, borsozzuk, addig főzzük, míg besűrűsödik.
Tegyük vissza a szószba a májat és a baconös-hagymás-gombás keveréket. Melegítsük össze, majd rögtön tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu