![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni, laktató májgaluskaleves: garantáltan átmelegít a hűvös napokon
![galuska2](https://kep.index.hu/1/0/4016/40163/401639/40163929_3064953_e1a4d76a926a06a7c03c12521c85ebc8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A májgaluska lelke a dinsztelt hagyma és a petrezselyem, de nem csak az íze számít, az állaga is, akkor jó, ha nem esik szét, de nem is kemény.
Imádom a májgaluskát, mégis nagyon ritkán készítek, pedig semmivel sem macerásabb, mint gríznokedlit kikeverni. Első lépésként összedobtam hozzá egy zöldséglevest, abba szagattam bele a májgaluskát, utána pedig csak várnom kellett, míg feljöttek a víz tetejére.
A zöldséglevest készítheted a saját bevált recepted szerint, vagy kipróbálhatod a miénket, de alaplevet is használhatsz, ha van a fagyasztódban. Én mindig főzök a zöldséglevesbe paprikát is, nagyon jó ízt ad a lének, de egy szem paradicsomot is dobhatsz bele, ha van otthon. A zeller zöldjét és a petrezselymet csak a főzés utolsó perceiben add a leveshez, különben elveszik az ízük.
A májgaluska akkor az igazi, ha puha és könnyű, úgyhogy óvatosan adagold a lisztet, inkább zsemlemorzsával sűrítsd a masszát. A májat alaposan tisztítsd meg, távolítsd el belőle az ereket és a hártyát, mielőtt fűszerezed. Hogy igazán finom legyen, dinsztelt hagyma és petrezselyem is ízesíti, a tojás pedig összetartja a masszát.
Májgaluskaleves
![galuska](https://kep.index.hu/1/0/4016/40163/401639/40163939_c5a32b1a1889ebcbfe2ae9aee6147223_wm.jpg)
Hozzávalók 10 adaghoz
Leves:
- 3 darab répa
- 2 darab fehérrépa
- 1 darab zeller
- 1 darab tv-paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor zellerzöld
- 0.5 csokor petrezselyem
- 1 teáskanál szemes bors
- ízlés szerint só
Májgaluska:
- 30 dekagramm máj
- 2 darab tojás
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 evőkanál liszt
- ízlés szerint só, bors
- 0.5 csokor petrezselyem
- 1 kis fej hagyma
Elkészítés:
Leves:
A zöldségeket pucoljuk meg. A répákat vágjuk hosszában, majd keresztben félbe, majd a negyedeket is felezzük el, ha szükséges. A zellert vágjuk félbe, a paprika és a hagyma maradhat egészben.
Tegyük az előkészített zöldségeket egy lábasba, majd öntsük fel 3 liter vízzel. Várjuk meg, míg forrni kezd a víz, majd vegyük egészen kicsire a lángot, sózzuk, borsozzuk a levest. Gyöngyözve főzzük 30-40 percig, közben készítsük el a májgaluskát.
Májgaluska:
A májat tisztítsuk meg az erektől, hártyáktól, késsel kaparjuk ki, hogy pépes legyen, de le is lehet darálni.
A hagymát vágjuk finomra, majd egy kevés olajon dinszteljük üvegesre. Adjuk a májhoz.
A petrezselymet aprítsuk össze, adjuk a májhoz az összes többi hozzávalóval együtt. Keverjük össze a masszát, ha nagyon lágy, lehet még hozzá zsemlemorzsát keverni.
Közben nézzünk rá a levesre, ha a zöldségek megpuhultak, adjuk hozzá a zellerzöldet (nem kell összevágni) és az összeaprított petrezselymet. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.
A májgaluskát szaggassuk bele a levesbe, fontos, hogy a lé ne forrjon, csak gyöngyözzön. Akkor van kész a máj, mikor feljön a leves tetejére, nagyjából 7-10 perc kell neki.
Melegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!