Isteni, laktató májgaluskaleves: garantáltan átmelegít a hűvös napokon

galuska2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A májgaluska lelke a dinsztelt hagyma és a petrezselyem, de nem csak az íze számít, az állaga is, akkor jó, ha nem esik szét, de nem is kemény.

Imádom a májgaluskát, mégis nagyon ritkán készítek, pedig semmivel sem macerásabb, mint gríznokedlit kikeverni. Első lépésként összedobtam hozzá egy zöldséglevest, abba szagattam bele a májgaluskát, utána pedig csak várnom kellett, míg feljöttek a víz tetejére.

A zöldséglevest készítheted a saját bevált recepted szerint, vagy kipróbálhatod a miénket, de alaplevet is használhatsz, ha van a fagyasztódban. Én mindig főzök a zöldséglevesbe paprikát is, nagyon jó ízt ad a lének, de egy szem paradicsomot is dobhatsz bele, ha van otthon. A zeller zöldjét és a petrezselymet csak a főzés utolsó perceiben add a leveshez, különben elveszik az ízük.

A májgaluska akkor az igazi, ha puha és könnyű, úgyhogy óvatosan adagold a lisztet, inkább zsemlemorzsával sűrítsd a masszát. A májat alaposan tisztítsd meg, távolítsd el belőle az ereket és a hártyát, mielőtt fűszerezed. Hogy igazán finom legyen, dinsztelt hagyma és petrezselyem is ízesíti, a tojás pedig összetartja a masszát.

Májgaluskaleves

galuska

Hozzávalók 10 adaghoz

Leves:

  • 3 darab répa
  • 2 darab fehérrépa
  • 1 darab zeller
  • 1 darab tv-paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor zellerzöld
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 1 teáskanál szemes bors
  • ízlés szerint

Májgaluska:

  • 30 dekagramm máj
  • 2 darab tojás
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál liszt
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 1 kis fej hagyma
Recept idők

Elkészítés:

Leves:

A zöldségeket pucoljuk meg. A répákat vágjuk hosszában, majd keresztben félbe, majd a negyedeket is felezzük el, ha szükséges. A zellert vágjuk félbe, a paprika és a hagyma maradhat egészben.

Tegyük az előkészített zöldségeket egy lábasba, majd öntsük fel 3 liter vízzel. Várjuk meg, míg forrni kezd a víz, majd vegyük egészen kicsire a lángot, sózzuk, borsozzuk a levest. Gyöngyözve főzzük 30-40 percig, közben készítsük el a májgaluskát.

Májgaluska:

A májat tisztítsuk meg az erektől, hártyáktól, késsel kaparjuk ki, hogy pépes legyen, de le is lehet darálni. 

A hagymát vágjuk finomra, majd egy kevés olajon dinszteljük üvegesre. Adjuk a májhoz.

A petrezselymet aprítsuk össze, adjuk a májhoz az összes többi hozzávalóval együtt. Keverjük össze a masszát, ha nagyon lágy, lehet még hozzá zsemlemorzsát keverni.

Közben nézzünk rá a levesre, ha a zöldségek megpuhultak, adjuk hozzá a zellerzöldet (nem kell összevágni) és az összeaprított petrezselymet. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.

A májgaluskát szaggassuk bele a levesbe, fontos, hogy a lé ne forrjon, csak gyöngyözzön. Akkor van kész a máj, mikor feljön a leves tetejére, nagyjából 7-10 perc kell neki.

Melegen kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük