8 csodás, fehérjedús recept az illatos gombából: hús nélkül is jóllaksz vele
A gomba tele van fehérjével, laktató, és változatosan készíthető el: mutatjuk, mennyi mindent főzhetsz belőle.
Bár a klasszikus Wellington-bélszín egy marhából készült fogás, vegetáriánusként vagy vegánként sem kell lemondanod a különleges ételről. A hús helyét ebben az esetben egy szaftos és fűszeres gombás töltelék veszi át, amelyben kizárólag zöldségek kapnak helyet.
A gomba, a répa és a spenót mellé más tetszőleges zöldséget is a töltelékbe keverhetsz, így a kukorica, a paprika vagy épp az olyan hüvelyesek, mint a lencse, a bab vagy a borsó is jól áll az összeállításnak.
A gombát tisztítsuk meg, válasszunk ki 4-5 szép darabot, amelyeket egyben hagyunk, a többit daraboljuk egészen apróra.
A rizsnek egy kisebb lábasban készítsünk elő enyhén sós vizet, és az itt leírtak szerint főzzük meg.
Az olívaolajat hevítsük fel, és 4-5 perc alatt dinszteljük rajta üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, és azt is pirítsuk 1 percig, majd mehet bele a répa és a gomba is. Pirítsuk 5-6 percig, vagy amíg a gomba össze nem esik a felére, a répa pedig közepesen meg nem puhul.
Adjuk hozzá a bébispenótot, pároljuk 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről, és csepegtessük le a zöldségekről a pirítás során képződött folyadékot. Adjuk hozzá a sót, a borsot, a kakukkfüvet, a mustárt, a darabolt diót, a reszelt sajtot, a zabpelyhet és az idő közben elkészült rizst, és alaposan forgassuk össze.
A tölteléket kanalazzuk egy nagy darab fóliára, az egészben hagyott gombákat sorakoztassuk hosszában a közepére, és alakítsunk ki belőle egy kb. 30-32 cm hosszú, 12 cm széles rudat. Szorosan csomagoljuk a fóliába, és legalább 3 órára tegyük hűtőbe.
A kész leveles tésztát csomagoljuk ki, tegyük egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a teljesen kihűlt tölteléket hosszában helyezzük rá. Óvatosan fejtsük le róla a fóliát, majd minden oldalról szorosan burkoljuk be a leveles tésztával.
Fordítsuk úgy, hogy az illesztések alulra kerüljenek, majd egy éles késsel vagdossuk be a tetejét. Vékonyan kenjük le a szójaitallal, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 25-30 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu