Gombás Wellington, ha mentes karácsonyra készülsz: szaftos és aromás

4
Nyomtatás
Gombas-wellington-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a gombás Wellington a tökéletes ünnepi fogás, amely még a húsimádókat is lenyűgözi: tartalmas, szaftos és nagyon finom!

Bár a klasszikus Wellington-bélszín egy marhából készült fogás, vegetáriánusként vagy vegánként sem kell lemondanod a különleges ételről. A hús helyét ebben az esetben egy szaftos és fűszeres gombás töltelék veszi át, amelyben kizárólag zöldségek kapnak helyet.

A gomba, a répa és a spenót mellé más tetszőleges zöldséget is a töltelékbe keverhetsz, így a kukorica, a paprika vagy épp az olyan hüvelyesek, mint a lencse, a bab vagy a borsó is jól áll az összeállításnak.

Gombás Wellington

Gombas-wellington

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kg gomba vegyesen
  • 75 g hosszú szemű rizs
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 nagyobb répa feldarabolva
  • 150 g bébispenót
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 2 tk. szárított kakukkfű
  • 2 ek. mustár
  • 100 g dió durvára darabolva
  • 50 g növényi sajt lereszelve
  • 3 ek. apró szemű zabpehely
  • 1 csomag (kb. 25x40 cm) leveles tészta
  • 2 ek. szója- vagy más növényi ital
Recept idők

Elkészítés:

A gombát tisztítsuk meg, válasszunk ki 4-5 szép darabot, amelyeket egyben hagyunk, a többit daraboljuk egészen apróra.

A rizsnek egy kisebb lábasban készítsünk elő enyhén sós vizet, és az itt leírtak szerint főzzük meg.

Az olívaolajat hevítsük fel, és 4-5 perc alatt dinszteljük rajta üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, és azt is pirítsuk 1 percig, majd mehet bele a répa és a gomba is. Pirítsuk 5-6 percig, vagy amíg a gomba össze nem esik a felére, a répa pedig közepesen meg nem puhul.

Adjuk hozzá a bébispenótot, pároljuk 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről, és csepegtessük le a zöldségekről a pirítás során képződött folyadékot. Adjuk hozzá a sót, a borsot, a kakukkfüvet, a mustárt, a darabolt diót, a reszelt sajtot, a zabpelyhet és az idő közben elkészült rizst, és alaposan forgassuk össze.

A tölteléket kanalazzuk egy nagy darab fóliára, az egészben hagyott gombákat sorakoztassuk hosszában a közepére, és alakítsunk ki belőle egy kb. 30-32 cm hosszú, 12 cm széles rudat. Szorosan csomagoljuk a fóliába, és legalább 3 órára tegyük hűtőbe.

A kész leveles tésztát csomagoljuk ki, tegyük egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a teljesen kihűlt tölteléket hosszában helyezzük rá. Óvatosan fejtsük le róla a fóliát, majd minden oldalról szorosan burkoljuk be a leveles tésztával.

Fordítsuk úgy, hogy az illesztések alulra kerüljenek, majd egy éles késsel vagdossuk be a tetejét. Vékonyan kenjük le a szójaitallal, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 25-30 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon