Ezért érdemes hüvelyeseket fogyasztani: a koleszterinszintet is csökkentik
Cikkek
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
Ennyi mindenre képes a gyömbér: az immunerősítés csak a jéghegy csúcsa
Magyaros bableves sertéshússal: olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál
A legkrémesebb gombás rizottó mentesen: tartalmas, bekuckózós egytálétel
Puha mákos kuglóf citrusokkal: könnyű, kevert tésztás sütit mutatunk
Felismered a híres tésztaételeket egy képről? Teszteld a tudásod!
A hüvelyesek fehérjében, rostokban, magnéziumban és B-vitaminban is bővelkednek, de ennyivel nem ér véget a lista.
A hüvelyeseket frissen és konzerv formájában is felhasználhatod: viszonylag olcsó zöldségek, melyekből rengetegféle ételt lehet készíteni.
A legkedveltebb hüvelyesek a vörös- és fehérbab, a csicseriborsó, a zöldborsó és a lencse. Az egészséges finomságokból változatos fogások készíthetők, tartalmas levesek, főzelékek, egytálételek, saláták, különböző kencék és még fasírt is.
A tápanyagban gazdag finomságok újabban sokszor kerülnek terítékre, ha az egészséges életmódról van szó. Dan Buettner író és vállalkozó évtizedek óta nyomon követi a kék zóna lakóit, azokat a közösségeket világszerte, ahol az emberek hosszú és egészséges életet élnek. Az ő táplálkozási szokásaikban megfigyelhető, hogy a hüvelyesek fontos szerepet töltenek be, akár mindennap fogyasztják őket. Ki tudja, talán tényleg ez lehet a hosszú élet titka? Az azonban biztos, hogy ezek a szuperélelmiszerek tele vannak értékekkel, érdemes őket becsempészni az étrendbe.
Ha eddig kerülted a hüvelyeseket, most igyekszünk meggyőzni, miért is érdemes őket gyakran a tányérra tenni.
Miért olyan egészségesek?
- A hüvelyesek rostokban dúskálnak, ezáltal teltségérzést biztosítanak, és fogyókúrába is beépíthetők. A glikémiás indexük alacsony, a szervezetet energiával töltik fel. A rostok az emésztésre és az anyagcserére is jó hatással vannak. Persze okozhatnak puffadást is, de régi praktikákat bevetve elkerülhető a kellemetlenség, erről korábbi cikkünkben olvashatsz, amit ide kattintva érhetsz el.
- Fehérjetartalmuk magas, ami fontos a kiegyensúlyozott étrend szempontjából. A növényi étrendet követők számára a hüvelyesek fogyasztása nélkülözhetetlen, érdemes őket olajos magvakkal és gabonafélékkel párosítani, így megfelelő minőségű fehérjéket adnak.
- Rendszeres fogyasztásuk hozzájárul a koleszterinszint és a kardiovaszkuláris kockázat csökkentéséhez, a vércukorszint egyenletes szinten tartásához. A hüvelyesek káliumban is dúskálnak, ezáltal hatással vannak a vérnyomás szabályozására.
Ha pedig kedvet kaptál a hüvelyesekhez, akkor érdemes felfedezni a lencse és a bab különböző fajtáit, melyekből pompás fogásokat készíthetsz a család örömére.
Fotók: Getty Images