Ezért érdemes hüvelyeseket fogyasztani: a koleszterinszintet is csökkentik

Egészséges hüvelyesek cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hüvelyesek fehérjében, rostokban, magnéziumban és B-vitaminban is bővelkednek, de ennyivel nem ér véget a lista.

A hüvelyeseket frissen és konzerv formájában is felhasználhatod: viszonylag olcsó zöldségek, melyekből rengetegféle ételt lehet készíteni.

A legkedveltebb hüvelyesek a vörös- és fehérbab, a csicseriborsó, a zöldborsó és a lencse. Az egészséges finomságokból változatos fogások készíthetők, tartalmas levesek, főzelékek, egytálételek, saláták, különböző kencék és még fasírt is.

A tápanyagban gazdag finomságok újabban sokszor kerülnek terítékre, ha az egészséges életmódról van szó. Dan Buettner író és vállalkozó évtizedek óta nyomon követi a kék zóna lakóit, azokat a közösségeket világszerte, ahol az emberek hosszú és egészséges életet élnek. Az ő táplálkozási szokásaikban megfigyelhető, hogy a hüvelyesek fontos szerepet töltenek be, akár mindennap fogyasztják őket. Ki tudja, talán tényleg ez lehet a hosszú élet titka? Az azonban biztos, hogy ezek a szuperélelmiszerek tele vannak értékekkel, érdemes őket becsempészni az étrendbe.

Ha eddig kerülted a hüvelyeseket, most igyekszünk meggyőzni, miért is érdemes őket gyakran a tányérra tenni.

Egészséges hüvelyesek ct1

Miért olyan egészségesek?

  • A hüvelyesek rostokban dúskálnak, ezáltal teltségérzést biztosítanak, és fogyókúrába is beépíthetők. A glikémiás indexük alacsony, a szervezetet energiával töltik fel. A rostok az emésztésre és az anyagcserére is jó hatással vannak. Persze okozhatnak puffadást is, de régi praktikákat bevetve elkerülhető a kellemetlenség, erről korábbi cikkünkben olvashatsz, amit ide kattintva érhetsz el.
  • Fehérjetartalmuk magas, ami fontos a kiegyensúlyozott étrend szempontjából. A növényi étrendet követők számára a hüvelyesek fogyasztása nélkülözhetetlen, érdemes őket olajos magvakkal és gabonafélékkel párosítani, így megfelelő minőségű fehérjéket adnak.
  • Rendszeres fogyasztásuk hozzájárul a koleszterinszint és a kardiovaszkuláris kockázat csökkentéséhez, a vércukorszint egyenletes szinten tartásához. A hüvelyesek káliumban is dúskálnak, ezáltal hatással vannak a vérnyomás szabályozására.

Ha pedig kedvet kaptál a hüvelyesekhez, akkor érdemes felfedezni a lencse és a bab különböző fajtáit, melyekből pompás fogásokat készíthetsz a család örömére.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük