A legfinomabb rántott gomba receptje: így marad rajta sütés közben a panír
A rántott gomba tökéletes hétvégi ebéd, amely akár köretként is működhet.
Legyünk őszinték, napjainkban nehéz pénztárcabarát ételt készíteni, de nem lehetetlen. Az árak az egekben, de ha rászánod az időt, és hajlandó vagy a maradékokat újragondolni, akkor meglepő finomságokat tehetsz az asztalra, melyet a család minden tagja jó ízűen fog elfalatozni.
A napokban az egyik barátnőmmel arról beszélgettünk, mennyire is utálta gyerekkorában a túróval töltött zsemlét. Pedig a retró harapnivalót sokan szerették, igaz, napjainkban úgy eltűnt az étlapról, mintha soha nem is létezett volna. A töltött zsemle annyira befészkelte magát a gondolataimba, hogy úgy döntöttem, muszáj kipróbálnom. Na de nem túróval, hanem olyan alapanyaggal, amelyről tudom, hogy a családban mindenki szereti.
Így esett a választásom a gombára, melyet tejszínnel, kakukkfűvel és füstölt sajttal tettem izgalmasabbá. A sütőben készült finomság kiváló őszi vacsora, amely mellé jólesik a forró bögre tea.
A zsemléket két módon is előkészíthetjük. Vagy vágjuk félbe, és szedjük ki a belsejét, vagy vágjuk le a kalapját, és vegyük ki a belsejét.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a tetszés szerint feldarabolt gombákat.
A gombát fűszerezzük sóval, borssal és kakukkfűvel. Pirítsuk addig, míg a kiengedett lé teljesen elpárolog alóla. Adjuk hozzá a tejszínt, és főzzük 2-3 percig.
Vegyük le a tűzhelyről, adjuk hozzá a zsemle kivett belsejét, a finomra vágott petrezselymet és a reszelt sajt felét.
A zsemléket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
Töltsük meg a zsemléket a gombás raguval, a tetejükre szórjuk rá a maradék sajtot, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-10 percig süssük a zsemléket.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu