Göngyölt malac gombás-szalonnás töltelékkel: hideg előételként is megállja a helyét

göngyöltmalac2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem sok finomabb újévi fogás van a malacsültnél, ez a különleges, göngyölt verzió pedig garantáltan kedvenc lesz.

Ahogy a tökéletes sült malac receptjét, ezt is párom nagybátyjától kaptam, igazi vajdasági recept, sehol máshol nem készítik így a göngyölt malacot. Ugyanis az ő receptjében nem a nyers húst kell megtölteni és megsütni, majd melegen tálalni, hanem előbb a malacot kell egészben megsütni, kicsontozni, és úgy megtölteni.

A kicsontozás inkább férfimunka, erőt és időt igényel, de sokkal különlegesebb és izgalmasabb lesz a végeredmény, ráadásul hideg előételként is megállja a helyét. A kicsontozott, felgöngyölt malacot ugyanis ki kell akasztani a hidegre, ott teljesen kicsöpög belőle a zsírja, és egy homogén, egységes szerkezetű hús lesz belőle.

A töltelék nem sok, csak vékonyan kell megkenni vele a húst, éppen csak pluszt ízt ad neki, ha túl sok vagy vastag lenne, nehéz lenne feltekerni.

Göngyölt malac

göngyöltmalac

Hozzávalók 20 adaghoz

  • 1 darab malac (15-20 kg)
  • 500 gramm bacon
  • 1.5 kilogramm gomba
  • 3 fej vöröshagyma
  • 6 darab főtt tojás
  • ízlés szerint só, bors, petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a malacot az itt leírt módon. 

Amíg sül a malac, készítsük el a tölteléket. Vágjuk apróra a hagymát, a bacont, szeleteljük össze a gombát. A hagymát egy kis zsíron dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a bacont, süssük ki a zsírját. Mehet hozzá az összeszeletelt gomba is egy kis só és bors társaságában, addig dinszteljük, míg össze nem esik. A tölteléket húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá az összeapírtott főtt tojást is. Ízlés szerint petrezselyemmel ízesítsük.

A kész malacot még melegen fordítsuk a hátára, majd csontozzuk ki. Ez egy időigényes művelet, de amíg még meleg a malac, könnyebben lehet vele dolgozni. A fejét és a lábait távolítsuk el. Kenjük rá a tölteléket a húsra, hogy mindenhova jusson belőle, majd még melegen csavarjuk fel a malacot úgy, hogy a bőre kívül legyen.

A szorosan feltekert malacot tegyük egy hálóba, majd kössük át szorosan spárgával. Akasszuk ki hidegre, akár az udvarra, hagyjuk egy éjszakát kint állni. Ez alatt az idő alatt az összes zsír kicsöpög belőle, és egyéges, homogén lesz a szerkezete. 

A végeredmény egy kb. 15 cm átmérőjű hurka lesz, amely hidegen, köretek mellé, de előételnek is kiváló.  

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük