![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Göngyölt malac gombás-szalonnás töltelékkel: hideg előételként is megállja a helyét
![göngyöltmalac2](https://kep.index.hu/1/0/3071/30717/307178/30717843_2358319_3841eb0e16de6bcf9de7e9d071129641_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nem sok finomabb újévi fogás van a malacsültnél, ez a különleges, göngyölt verzió pedig garantáltan kedvenc lesz.
Ahogy a tökéletes sült malac receptjét, ezt is párom nagybátyjától kaptam, igazi vajdasági recept, sehol máshol nem készítik így a göngyölt malacot. Ugyanis az ő receptjében nem a nyers húst kell megtölteni és megsütni, majd melegen tálalni, hanem előbb a malacot kell egészben megsütni, kicsontozni, és úgy megtölteni.
A kicsontozás inkább férfimunka, erőt és időt igényel, de sokkal különlegesebb és izgalmasabb lesz a végeredmény, ráadásul hideg előételként is megállja a helyét. A kicsontozott, felgöngyölt malacot ugyanis ki kell akasztani a hidegre, ott teljesen kicsöpög belőle a zsírja, és egy homogén, egységes szerkezetű hús lesz belőle.
A töltelék nem sok, csak vékonyan kell megkenni vele a húst, éppen csak pluszt ízt ad neki, ha túl sok vagy vastag lenne, nehéz lenne feltekerni.
Göngyölt malac
![göngyöltmalac](https://kep.index.hu/1/0/3071/30717/307178/30717853_b92ae5b0a50c4d5b5bec0b4d46f14594_wm.jpg)
Hozzávalók 20 adaghoz
- 1 darab malac (15-20 kg)
- 500 gramm bacon
- 1.5 kilogramm gomba
- 3 fej vöröshagyma
- 6 darab főtt tojás
- ízlés szerint só, bors, petrezselyem
Elkészítés:
Készítsük el a malacot az itt leírt módon.
Amíg sül a malac, készítsük el a tölteléket. Vágjuk apróra a hagymát, a bacont, szeleteljük össze a gombát. A hagymát egy kis zsíron dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a bacont, süssük ki a zsírját. Mehet hozzá az összeszeletelt gomba is egy kis só és bors társaságában, addig dinszteljük, míg össze nem esik. A tölteléket húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá az összeapírtott főtt tojást is. Ízlés szerint petrezselyemmel ízesítsük.
A kész malacot még melegen fordítsuk a hátára, majd csontozzuk ki. Ez egy időigényes művelet, de amíg még meleg a malac, könnyebben lehet vele dolgozni. A fejét és a lábait távolítsuk el. Kenjük rá a tölteléket a húsra, hogy mindenhova jusson belőle, majd még melegen csavarjuk fel a malacot úgy, hogy a bőre kívül legyen.
A szorosan feltekert malacot tegyük egy hálóba, majd kössük át szorosan spárgával. Akasszuk ki hidegre, akár az udvarra, hagyjuk egy éjszakát kint állni. Ez alatt az idő alatt az összes zsír kicsöpög belőle, és egyéges, homogén lesz a szerkezete.
A végeredmény egy kb. 15 cm átmérőjű hurka lesz, amely hidegen, köretek mellé, de előételnek is kiváló.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!