Görög, citromos csirkenyárs krémes tzatzikivel: grillezzünk, amíg lehet
4
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Van még hátra pár meleg nyári nap, úgyhogy most van még itt az ideje a grillezésnek. Ha a kedvenc zöldségeinknek már nincsen szezonja, akkor húst is grillezhetünk különlegesebben.
A csirkenyárs nyári verziója a görög, citromos csirkehús, amely mellé krémes, joghurtos tzatziki és friss, omlós pita dukál. Az édes, lédús paradicsom éppen nyár végén éli szezonját, úgyhogy nyugodtan dobhatunk pár szemet belőle is a grillrácsra.
A görög csirkenyárs titka az idő
A hús titka a pácban és az időben rejlik. Egy citromos, oregánós, fokhagymás, ecetes pácot kell kikeverni, majd ebbe kell beleforgatni a csirkemellfilét. Fontos, hogy minél többet álljon a hús ebben a pácban: minimum 45 percet, de inkább 2-3 órát.
Ha nincs otthon grillünk, egy nagyobb, lapos serpenyőben is megsüthetjük a nyársakat. Fontos, hogy ha fából készült nyársat használunk, legalább 30 percre áztassuk be vízbe a sütés kezdete előtt. Fémnyársnál nem szükséges ez a lépés.
Görög csirkenyárs
Hozzávalók 6 adaghoz
Csirkenyárs
- 750 gramm csirkemellfilé
- 3 evőkanál citromlé (friss)
- 1 evőkanál vörösborecet
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál oregánó (szárított)
- 1 teáskanál petrezselyem (szárított)
- 0.5 teáskanál koriander
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Készítsük el a tzatzikit a fent linkelt recept alapján, tegyük be a hűtőbe hűlni.
A csirkemellfilét vágjuk kockákra, a fokhagymát zúzzuk össze. A hús kivételével keverjük össze az összes alapanyagot, majd adjuk hozzá a csirkemellfilét, alaposan keverjük össze, hogy a pác mindenhol befedje.
A tálat fedjük le, majd tegyük a hűtőbe legalább 45 percre, de minél tovább áll, annál jobb.
Amíg a hús áll a pácban, áztassuk be a nyársakat legalább 30 percre hideg vízbe - ha fából készültet használunk. A grillt melegítsük elő.
Húzzuk fel a csirkét a nyársra, olajozzuk meg a grillrácsot. Mindkét oldalát süssük 4-4 percig, amíg a csirke teljesen át nem sül.
A nyársakat a hideg, krémes tzatzikivel és pitával tálaljuk.
A csirkemellfilét vágjuk kockákra, a fokhagymát zúzzuk össze. A hús kivételével keverjük össze az összes alapanyagot, majd adjuk hozzá a csirkemellfilét, alaposan keverjük össze, hogy a pác mindenhol befedje.
A tálat fedjük le, majd tegyük a hűtőbe legalább 45 percre, de minél tovább áll, annál jobb.
Amíg a hús áll a pácban, áztassuk be a nyársakat legalább 30 percre hideg vízbe - ha fából készültet használunk. A grillt melegítsük elő.
Húzzuk fel a csirkét a nyársra, olajozzuk meg a grillrácsot. Mindkét oldalát süssük 4-4 percig, amíg a csirke teljesen át nem sül.
A nyársakat a hideg, krémes tzatzikivel és pitával tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Címkék: