Így készül a görögök kedvenc csirkenyársa, a szuvlaki – Elképesztően omlós lesz a hús

szuvlaki
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Minél tovább áll a fűszeres pácban a hús, annál finomabb és omlósabb lesz a végeredmény.

Görög ízek a tányéron - a szuvlakival egy pillanat alatt egy tengerparti nyaraláson érezhetjük magunkat. A citrom, az olívaolaj és a görög fűszerek gondoskodnak a mediterrán életérzésről. 

A szuvlaki lényege, hogy a hús minél több ideig álljon a fűszeres pácban, minimum 6 órát, de inkább egy éjszakát. Görög fűszerkeveréket készen is találunk a boltok polcain, de ha esetleg nem jutnátok hozzá, házilag is elkészíthetitek, alább találtok hozzá receptet.

A csirkenyárs mellé szuperül illik a tzatziki, a pita, a görög saláta, de grillezett zöldségekkel is tálalhatjuk.

Szuvlaki

szuvlaki2

Hozzávalók 4 személyre:

Szuvlaki:

  • 500 gramm csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál görög fűszerkeverék
  • 1 darab citrom
  • ízlés szerint só, bors

Görög fűszerkeverék:

  • 2 teáskanál
  • 2 teáskanál fokhagymapor
  • 2 teáskanál oregánó
  • 2 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 teáskanál petrezselyem
  • 1 teáskanál kapor
  • 1 teáskanál majoranna
  • 0.5 teáskanál kakukkfű
  • 0.25 teáskanál fahéj
  • 0.25 teáskanál szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

Görög fűszerkeverék:

Keverjük össze alaposan a szárított fűszereket. Ha szükséges, össze is apríthatjuk, hogy porállagú legyen. Tegyük félre.

Szuvlaki:

A csirkemellfilét vágjuk kockákra. Az olívaolajat, ecetet, zúzott fokhagymát, fűszerkeveréket, citromlevet, sót, borsot alaposan keverjük össze. Öntsük a pácot egy zárható zacskóba, majd tegyük bele a húst. Alaposan rázzuk össze, hogy a pác mindenhol befedje a csirkemellet, majd tegyük a hűtőbe legalább 6 órára. 

A csirkemellet öntsük egy tálba a páclével együtt, még egyszer forgassuk át benne. Húzzuk fel nyársra a húskockákat, majd kapcsoljuk be a grillt. Addig süssük a húst, míg teljesen át nem sül, de még nem szárad ki, kb. 15 percig, időközönként forgassuk, hogy minden oldala szépen megpiruljon.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük