Görög, csirkés-citromos leves: pikáns, savanykás és frissítő

6
Nyomtatás
görögcsirkeleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Bár nagy kedvencem az aranysárga tyúkhúsleves, néha szeretek kilépni a megszokott keretek közül és új ízeket is kipróbálni. Ez a görög, csirkés leves egyszerre klasszikus és különleges, egyszerű, de mégis extra.

Pár egyszerű alapanyagból áll össze a leves: csirkemellfilé, citrom, alaplé, rizs és sok-sok hagyma kerül bele. Természetesen lehet ezt cifrázni, de én igyekeztem leegyszerűsíteni a hozzávalók listáját.

Mi legyen a levesbetét?

Bár a rizses levesekhez mi legtöbbször sima rizst használunk, ebben az esetben az arborio rizs jobb választás, mert nem fő szét, belül keményebb marad, ráadásul sűríti is a levest. Használhatunk barna rizst is, illetve sok recept gyöngy kuszkuszt ír elő a levesbe, ha hozzá tudunk jutni, érdemes azzal is kipróbálni. A levesbetétet a főzési idejétől függően tegyük bele a lébe, ha több idő kell neki, a csirkemellel egy időben, ha kevesebb, akkor a főzés vége előtt.

Azt, hogy mennyire szeretnénk savanyúra a levet, döntsük el mi magunk. A főzés elején reszeljük bele a citrom héját a levesbe, majd a végén, mikor már minden hozzávaló készre főtt benne, csavarjunk bele annyi citromlevet, amennyi a mi ízlésünknek megfelelő. 

Görög, csirkés-citromos leves

görögcsirkelevesrecept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 10 bögre csirkealaplé (2,5 liter)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 darab fehérhagyma
  • 1 darab citrom
  • 2 darab csirkemellfilé (bőr nélküli)
  • 1 bögre arborio rizs
  • 0.5 teáskanál chilipehely
  • 60 gramm feta sajt
  • ízlés szerint snidling
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk apróra, a fokhagymát reszeljük le. Az olívaolajat melegítsük meg egy lábosban, dobjuk rá a hagymát, dinszteljük meg, majd mehet rá a fokhagyma is.

Adjuk hozzá az alaplevet, a csirkemellet (egészben), a rizst, a citrom reszelt héját és a chilipelyhet. Ha forr, vegyük közepesre a lángot, főzzük kb. 20 percig.

Ha kész a csirkemell, vegyük ki belőle, villával szedjük szét apró darabokra. Tegyük vissza a levesbe. Lefedve főzzük további 5 percig.

Keverjük bele a feta sajtot, ízlés szerint citromlevet, majd szórjuk meg snidlinggel. Forrón tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon