Görög, csirkés-citromos leves: pikáns, savanykás és frissítő
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár nagy kedvencem az aranysárga tyúkhúsleves, néha szeretek kilépni a megszokott keretek közül és új ízeket is kipróbálni. Ez a görög, csirkés leves egyszerre klasszikus és különleges, egyszerű, de mégis extra.
Pár egyszerű alapanyagból áll össze a leves: csirkemellfilé, citrom, alaplé, rizs és sok-sok hagyma kerül bele. Természetesen lehet ezt cifrázni, de én igyekeztem leegyszerűsíteni a hozzávalók listáját.
Mi legyen a levesbetét?
Bár a rizses levesekhez mi legtöbbször sima rizst használunk, ebben az esetben az arborio rizs jobb választás, mert nem fő szét, belül keményebb marad, ráadásul sűríti is a levest. Használhatunk barna rizst is, illetve sok recept gyöngy kuszkuszt ír elő a levesbe, ha hozzá tudunk jutni, érdemes azzal is kipróbálni. A levesbetétet a főzési idejétől függően tegyük bele a lébe, ha több idő kell neki, a csirkemellel egy időben, ha kevesebb, akkor a főzés vége előtt.
Azt, hogy mennyire szeretnénk savanyúra a levet, döntsük el mi magunk. A főzés elején reszeljük bele a citrom héját a levesbe, majd a végén, mikor már minden hozzávaló készre főtt benne, csavarjunk bele annyi citromlevet, amennyi a mi ízlésünknek megfelelő.
Görög, csirkés-citromos leves
Hozzávalók 8 adaghoz
- 10 bögre csirkealaplé (2,5 liter)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 darab fehérhagyma
- 1 darab citrom
- 2 darab csirkemellfilé (bőr nélküli)
- 1 bögre arborio rizs
- 0.5 teáskanál chilipehely
- 60 gramm feta sajt
- ízlés szerint snidling
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A hagymát vágjuk apróra, a fokhagymát reszeljük le. Az olívaolajat melegítsük meg egy lábosban, dobjuk rá a hagymát, dinszteljük meg, majd mehet rá a fokhagyma is.
Adjuk hozzá az alaplevet, a csirkemellet (egészben), a rizst, a citrom reszelt héját és a chilipelyhet. Ha forr, vegyük közepesre a lángot, főzzük kb. 20 percig.
Ha kész a csirkemell, vegyük ki belőle, villával szedjük szét apró darabokra. Tegyük vissza a levesbe. Lefedve főzzük további 5 percig.
Keverjük bele a feta sajtot, ízlés szerint citromlevet, majd szórjuk meg snidlinggel. Forrón tálaljuk.
Fotó: Getty Images