Így lesz tökéletes a karamellizált hagyma – Nem csak az időn múlik a siker

karamellizált hagyma cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hagyma nem csak a magyaros ételek alapja, nagyon sok recept kezdődik a zöldség olajon vagy vajon történő dinsztelésével vagy karamellizálásával. Utóbbi jóval időigényesebb folyamat, de a végeredmény is sokkal izgalmasabb lesz.

A karamellizált hagyma - a nevéből adódóan is - abban különbözik a sima dinsztelt változattól, hogy egészen édesre, barnára kell sütni. Igaz, picit időigényes a folyamat, de húsokat és tésztaételeket is feldobhatsz vele, hamburgerbe is tökéletes, sőt, ehhez a paradicsomos rizottóhoz is szuperül illik a karamellizált változat. A technikának köszönhetően a zöldség gazdagabb, mélyebb és intenzívebb ízű, mint a pirított változat.

Az elkészítése nagyon egyszerű, csak kicsit több időre és türelemre lesz szükséged hozzá, így ne az utolsó pillanatban kezdj neki. 

A karamellizált hagymához bármilyen fajta hagymát használhatsz, mindegyiknek különleges íze lesz ezzel a technológiával. A kész hagymát légmentesen zárható edényben egy hétig is tárolhatod a hűtőben. Sőt, még le is fagyaszthatod is, akár több hónapig is megőrzi a minőségét. Ahogy említettük, nem nagy ördöngösség elkészíteni, de nem árt, ha néhány részletre odafigyelsz. 

karamellizált hagyma álló ok

Fontos a megfelelő serpenyő

Szükséged lesz egy nagyobb és szélesebb serpenyőre a karamellizált hagyma készítéséhez. Minél szélesebb a serpenyő, annál jobb, ugyanis minél nagyobb felületen érintkezik a hagyma a hővel, annál egyenletesebben karamellizálódik.

Lassú folyamat

A hagyma karamellizálása nem gyors folyamat, de megéri rászánni az időt, körülbelül 45-60 percbe telik az elkészítése. A hagymát körülbelül 10 percig kell puhítani, mielőtt hozzáadod a cukrot - ha használsz -, majd további 30-60 percig. Ne siess, mert az alacsony lángon történő, lassú dinsztelés elengedhetetlen a tökéletes karamellizált hagymához.

karamellizált hagyma1 álló

Ízesítés

Egy fej hagyma alá 1 teáskanál vajat számolj. Egyszerre több hagymát is  karamellizálhatsz attól függően, milyen nagy a serpenyőd. Inkább több részletben dolgozz, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Használj barna cukrot, fehérbort vagy balzsamecetet, hogy a karamellizált hagyma még ízletesebb legyen. A cukortól édesebb lesz a hagyma, de el is hagyhatod, ha megfelelő ideig dinszteled, magától is édeskés lesz.

Öntetekhez, húsokhoz és tésztaételekhez is teheted

A karamellizált hagyma szinte minden sós ételhez illik. Teheted hamburgerbe, pizzára, tacóra vagy steakre. Keverheted tésztaételekbe, de akár házi készítésű hummuszba is. 

hamburger karamellizált hagymával álló

Így készítsd

Egy nagyobb serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd önts hozzá egy kevés olívaolajat. Add hozzá a karikákra vágott hagymát, majd jól forgasd össze a zsiradékkal. Terítsd szét a szeleteket a serpenyő alján, majd közepes lángon dinszteld, mikor elkezd barnulni, keverj rajta egyet. Körülbelül 10 percig dinszteld így, míg puha nem lesz. Ezután adj hozzá egy csipet cukrot és sót. Ha szükséges, önts egy kis vizet a serpenyőbe, hogy a hagyma ne száradjon ki. Süsd nagyjából 30-40 percig, rendszeresen keverd meg. Addig folytasd, amíg a hagyma színe sötétbarna nem lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük