Krémes panna cotta gránátalmazselével: mutatós desszert kevés munkával
A panna cottát csak szeretni lehet, nagyon krémes, selymes, a tejes ízét pedig tökéletesen kiegészíti a fanyar gyümölcszselé.
A görögdinnyezselé, avagy a gelo di melone egy szicíliai desszert, amely 3 hozzávalóból, szinte semmi munkával készül. Csak görögdinnyére, cukorra és keményítőre van szükség hozzá, utóbbi gondoskodik a sűrű, zselés állagáról.
A recept alapját a görögdinnyelé képezi, méghozzá félliternyi, ezt nagyjából 600 gramm dinnyehús leturmixolásával kapod meg. Ha több lesz a lé, mérd ki belőle az 5 dl-t, különben nem lesz elég hozzá a keményítő, nem lesz sűrű, kanalazható az állaga.
A dinnyezselét többféleképpen feldobhatod: van, ahol fahéjat, máshol vaníliát adnak hozzá, de sok receptben 1-2 ek. lime-lével vagy -héjjal teszik izgalmasabbá.
A kimagozott, héjától megfosztott görögdinnyét turmxoljuk le. Az így kapott levet szűrjük át egy apró lyukú szitán. A léből 5 dl-re lesz szükségünk, mérjünk ki ennyit. Kóstoljuk meg a levet, mert a dinnye édességétől függően több/kevesebb cukorra is szükség lehet.
4 dl görögdinnyelevet és a cukrot tegyük egy kis lábasba, kezdjük el melegíteni. A maradék 1 dl görögdinnyelében keverjük el a keményítőt.
Mikor a dinnyelé elkezd gyöngyözni, folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a keményítős keveréket, majd addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
A keveréket osszuk szét 4 tálka/szilikonforma között. Ha kihűltek, tegyük őket a hűtőbe minimum 3 órára.
Fordítsuk ki őket a formákból, majd tejszínhabbal, esetleg csokichipssel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu