Egyszerű, gyors laposkenyér grillen sütve: füstös lesz és nagyon ropogós
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Grillen sütve a legegyszerűbb kelt tészta is teljesen új értelmet nyer, egyrészt kap egy plusz füstös ízt, másrészt gyönyörű aranybarnára sül.
Grillrácson bármit el tudunk készíteni, amit amúgy serpenyőben szoktunk: ilyen az indiai laposkenyér is, pontosabban a naan. Eredetileg tandoori kemencében sütik nagy lángon, míg kívül majdnem fekete, belül pedig nagyon foszlós lesz.
A naan kenyér megszületése egészen a 14. századig vezethető vissza, akkoriban úgy hivatkoztak rá, mint "könnyű kenyér". Mivel élesztővel készül, tehát kelt tésztáról van szó, foszlós, levegős a belseje, kívül viszont egészen barnára, ropogósra sül.
Kemence helyett grillrácson is megsüthetjük, ahol nem csak szuper füstös ízt kap pluszban, de az állaga is tökéletes lesz.
Grillen sütött laposkenyér
Hozzávalók 10 darabhoz
- 1 csomag porélesztő (7 g)
- 250 milliliter meleg víz
- 550 gramm finomliszt
- 50 gramm cukor
- 3 evőkanál joghurt
- 1 darab tojás
- 2 teáskanál só
- vaj (kenéshez)
Elkészítés:
A kézmeleg vízbe szórjuk bele az élesztőt és fél teáskanál cukrot. Keverjük össze, majd tegyük félre 10-15 percre.
A tojást verjük fel, keverjük össze a joghurttal, majd tegyük félre.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt és a tojásos keveréket, majd gyúrjunk belőle lágy tésztát. Ha ragacsosnak érezzük, adjunk még hozzá egy kis lisztet, ha száraznak, akkor egy kis vizet.
Ha a tészta összeállt, lisztezett felületen dagasszuk 10 percig. Tegyük a tésztát egy kiolajozott nagy tálba, fedjük le, majd tegyük félre 1 órára, vagy míg a kétszeresére nem nő.
Borítsuk ki a tésztát lisztezett felületre, majd szedjük szét 8-10 golflabdaméretű darabra. Fedjük le a golyókat, majd hagyjuk őket 30-45 percig kelni.
Melegítsük elő a grillt magas lángon. (200 °C)
Mindegyik tésztalabdát nyújtuk ki kb. 15-20 centiméteres vékony köralakra. Tegyük őket egy műanyag tálcára, hogy ne ragadjanak le, majd kenjük le mindkét felüket vajjal. Grillezzük mindegyik oldalukat 3-5 percig, míg aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Getty Images