Kívül ropogós, belül szaftos csirkemell friss paradicsommal és bazsalikommal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egész télen nem vitt rá a lélek, hogy paradicsomot vegyek, olyan szomorúan íztelen-illattalanok ilyenkor. Ma történt meg velem először, hogy a piacon valódi paradicsomillat csapott meg, így nem csak, hogy feltankoltam belőle, de az ebédet is köré szerveztem.
A paradicsomot sokféleképpen lehet szeretni, kiemelni, de nekem a kedvenc friss paradicsomos ételem mind közül a bruschetta, ami kizárólag az alapanyag ízén áll vagy bukik.
Így aztán hiába mondjuk rá, hogy egyszerű, hogy csak egy pirítós friss paradicsommal, bazsalikommal és olíva olajjal, mert nem az. Jó paradicsom, bazsalikom és olaj is kell hozzá, ezek nélkül nem ér semmit az egész. Meg persze jó kenyér, amit most, mivel ebédre készült, felváltott a csirkemell.
A fogások fúziójából született étel lényege, hogy a csirkemell ropogósra süljön kívülről, de belül szaftos maradjon, a paradicsom pedig éppen csak annyi hőt kapjon, hogy ne legyen kellemetlen a két komponens közötti hőmérsékleti kontraszt, de még ne veszítsen semmit az ízéből.
Tipikus nyári ebéd, kevés alapanyaggal, negyed órás munkával és kevés tűzhely mellett töltött kellemetlenül forró perccel.
Grillezett csirkemell friss paradicsommal és bazsalikommal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab csirkemell
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 csipet só
- 3 darab paradicsom
- 1 marék friss bazsalikom
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
A csirkét ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Egy serpenyőt nagyon forróra felhevítünk, pici olajat öntünk bele, és kívülről ropogósra pirítjuk benne a hússzeleteket mindkét oldalukon. Alacsonyra vesszük a lángot, és tovább sütjük, míg belül is egészen át nem sül. Közben a paradicsomot kis kockákra vágjuk, elkeverjük az összetépkedett bazsalikommal, sózzuk, borsozzuk, félre tesszük. Amikor a hús már majdnem átsült, apróra vágjuk a fokhagymát és rászórjuk. Amikor a hús kész, ráhalmozzuk a paradicsomot, és elzárjuk alatta a lángot.
Fotók: Ács Bori/Sóbors