Omlós, fűszeres, grillezett sertéskaraj: annál finomabb, minél tovább áll a pácban

csontoskaraj
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha attól félsz, hogy kiszárítod a húst, mindenképp csontos sertéskarajjal dolgozz, de vedd figyelembe, hogy több időbe telik, míg átjárja a fűszeres pác.

A grillhús sikere mindig a jó pácon múlik, de nem elég, ha finom marinádot készítesz, türelemre is szükséged lesz, minél tovább hagyod a fűszeres lében a húst, annál finomabb lesz. Különösen igaz ez a vastagabb hússzetelekre, például a csontos karajra, ennek nem elég 1-2 óra, egy egész éjszakát pihenjen a marinádban.

Hogy mi a pác szerepe? Egyrészt ízesít, hiszen a fűszerek beleivódnak a húsba, másrészt szaftosan tartja a karajt. Az alábbi marinád picit különlegesebb, de valódi ízbomba: szójaszósz, fokhagyma és citromlé alkotja, de hogy ne legyenek túlsúlyban a sós, savanykás ízek, cukor is kerül bele. Ha bizonytalan vagy a dolgodban, nem tudod, ízlene-e ez a kombináció, a citromlevet kisebb részletekben adagold hozzá, kóstold meg a pácot, de ne felejtsd el, hogy magában sokkal intenzívebb az íze, a húson jóval enyhébben fognak érződni az aromák.

Grillezett sertéskaraj

csontoskaraj2

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 vastagabb szelet sertéskaraj (csontos)
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 0.5 teáskanál oregánó
  • 80 milliliter olívaolaj
  • 60 milliliter citromlé
  • 60 milliliter szójaszósz
  • 1 evőkanál barna cukor
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Tegyünk a hús kivételével mindent egy tálba, alaposan keverjük őket össze.

A húst tegyük egy nagy méretű simítózáras zacskóba, majd öntsük rá a marinádot. Rázzuk picit össze, hogy mindenhol bevonja a húst. Szorítsuk ki az összes levegőt a zacskóból, majd tegyük be a hűtőbe minimum egy éjszakára.

Ha letelt az idő, vegyük ki a húst a pácból, majd hagyjuk pihenni a pulton, míg szobahőmérsékletű nem lesz.

Ha szobahőmérsékletű, dobjuk rá a forró grillre, majd a grillsütő hőfokától függően 10-15 perc alatt süssük készre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük