Nagyon gyümölcsös szilvás-szőlős süti 10 perc munkával: szinte elolvad a szádban
Az egyszerű kevert süti az ősz kedvenc gyümölcseitől, a szőlőtől és a szilvától csak finomabb lesz.
Bár a gyümölcsöket sokkal gyakrabban használjuk desszertek kiegészítőjeként, sós ízekkel kombinálva is érdemes kipróbálni őket. Az alma, a körte, a szilva, a szőlő mind jól passzolnak húsok mellé, de sajttal is ajánlott párba állítani őket.
A szőlő tökéletes alap, ráadásul ha meggrillezed, még intenzívebb, mélyebb, összetettebb íze lesz. Sütés előtt érdemes valamilyen pácba forgatni, a balzsamecet, a fokhagyma nagyon jól áll neki, ahogyan a zöldfűszerek is. Hogy picit karamellizálódjon is a külseje, egy icipici cukor is mehet a marinádba.
A grillezett szőlőt valamilyen friss sajttal kínáld, lehet ez mozzarella, de burratával is isteni, illetve a bazsalikom se hiányozzon róla.
Szedjük le a szőlőszemeket a fürtről, öblítsük át.
Keverjük össze egy kis tálkában a balzsamecetet, a lereszelt fokhagymagerezdet, a cukrot, egy kevés sót és borsot. Forgassuk a pácba a szőlőszemeket, hagyjuk benne állni 30 percig.
Utána húzzuk nyársra a szőlőszemeket. A pácot ne öntsük ki, tegyük félre.
Süssük a nyársakat oldalanként 2-2 percig a forró grillen, míg kívülről szépen megpirul a szőlő.
A friss sajttal és bazsalikomlevelekkel tálaljuk, és öntsük nyakon a megmaradt páclével.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu