Krémes grízpuding fahéjzselével borítva – Gyorsan elkészül az édes desszert

fahéjas grízpuding cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a tejbegrízt, akkor kicsit sűrűbben készítve, pudingos állagúra főzve is biztosan a kedvenced lesz.

A tejbegrízről mindenkinek a gyerekkora jut eszébe, amikor a gőzölgő édességet megszórták rengeteg kakóval, majd ki-ki ízlése szerint összekeverte vele. A tejbegríz hidegen is nagyon finom, főleg, ha kicsit sűrűbbre főzöd a szokásosnál, amitől pudingosabb állagot kap. Ilyenkor nagyon jót tesz neki a vaníliakivonat, bátran tegyél hozzá főzés közben.

A tejbegrízt dúsíthatod tojással és ízesítheted gyömölcsökkel, a nyáriasabb változatot mindenképpen egészen hidegen edd majd. Ha mégsem szereted a grízes állagot, akkor főzz házi vaníliapudingot, amely garantáltan adalékanyag-mentes lesz. 

A grízpudingot téliesítve is készítheted, a tél illata pedig mi más lehetne, mint a fahéj. De nemcsak úgy rá kell szórni, hanem sziruppá kell főzni, amit egy kis zselésítő anyaggal keverve a grízes alap tetejére önthetsz. Csak győzd kivárni, amíg a hűtőben lehűl és összeérnek az ízek. 

Grízpuding fahéjzselével

fahéjas grízpuding recept

Hozzávalók 2 adaghoz:

Puding:

  • 4 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál cukor
  • 400 milliliter tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Fahéjzselé:

  • 250 milliliter víz
  • 1 evőkanál fahéj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 5 szem szegfűszeg
  • 0.5 darab biocitrom
  • 1 zacskó tortazselé
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a fahéjszirupot. Egy lábasba tegyünk 250 milliliter vizet, egy evőkanál fahéjat, 3 evőkanál cukrot, egy teáskanál vaníliakivonatot, 5-6 szem szegfűszeget és reszeljük bele egy fél citrom héját. Forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten főzzük körülbelül 1 órát. 

Ha már majdnem kész a szirup, akkor készítsük el a tejbegrízt. A tejet öntsük egy lábasba, tegyük hozzá a grízt, a cukrot és a vaníliakivonatot, majd alacsony hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Várjuk meg, amíg besűrűsödik, ekkor vegyük le a tűzhelyről. Kanalazzuk poharakba. 

A fahéjsziruphoz keverjünk hozzá egy zacskó zselésítőt, majd forraljuk fel. Hagyjuk 1-2 percet hűlni, majd öntsük a gríz tetejére. Tálalásig tegyük hűtőbe. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük