Krémes, habkönnyű grízpuding házilag: rengetegféle ízben készülhet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha szereted a búzadarával készült édességeket, legyen szó tejbegrízről, grízes tésztáról vagy sütiről, ezt a pudingot imádni fogod.
Se nem tejbegríz, se nem puding, mindkettőnél sokkal könnyedebb, légiesebb a grízpuding állaga. A habkönnyű textúrát a tojásfehérjehabnak köszönheti, amelyet utolsó mozzanatként kell a grízhez forgatni.
A grízpuding nem csak ettől különleges: jóval kevesebb búzadara megy bele, mintha tejbegrízt készítenél, a sűrűségéről a tojássárgája gondoskodik, ettől krémesebb is lesz az állaga.
A vaníliás alapot rengeteg mindennel ízesítheted, tehetsz bele csokoládét, ahogy én tettem, de fahéjat, lepürésített vagy apróra vágott gyümölcsöt is. A feltétekkel is érdemes játszani, én most banánnal és csokiforgáccsal koronáztam meg a desszertet.
Grízpuding
Hozzávalók 2 adaghoz
- 5 dl tej
- 50 gramm búzadara
- 2 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor (bourbon)
- 3 darab tojás
- 1 csipet só
- 50 gramm tejcsokoládé
Elkészítés:
Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval.
A sárgáját keverjük alaposan össze a kétféle cukorral, majd egy kevés, kb. 1 deci tejjel keverjük csomómentesre.
A maradék tejet öntsük egy lábasba, adjuk hozzá az összekockázott csokit, majd kapcsoljuk fel alatta a lángot. Folyamatosan kevergessük. Mikor a csoki elolvadt és a tej gyöngyözik, adjuk hozzá a búzadarát, főzzük újraforrásig. Vegyük kicsire a lángot. Öntsük hozzá folyamatos kevergetés közben a tojásos keveréket, jól keverjük vele össze, várjuk meg, míg besűrűsödik.
Húzzuk le a tűzről, majd rögtön forgassuk bele a tojáshabot egy spatula segítségével.
Osszuk szét a grízpudingot két nagyobb tálka vagy 4 kisebb között, hűtsük ki, majd gyümölccsel vagy csokiforgáccsal tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors