Puha, házi gumicukor zselatin nélkül: gyümölcspüré az alapja

12
Nyomtatás
hazi-gumicukor
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Rengeteg fiss gyümölcsből készül a házi gumicukor, ráadásul zselatin helyett növényi alapú zselésítő sűríti be.

Házi gumicukrot készíteni nem nagy ördöngösség, és sokkal-sokkal egészségebb, mint a bolti változatok. Igaz, kerül bele cukor, viszont friss gyümölcs az alapja, és nem tartalmaz hozzáadott adalékanyagokat, mint a különböző színezők és ízfokozók.

Az alábbi gumicukrot a zselatin helyett agaragar sűríti és zselésíti. A növényi alapú zselésítő puhább cukrot eredményez, nem lesz olyan gumis, mint az állati eredetű összetevővel, inkább egy nagyon sűrű dzsemre emlékeztet az állaga.

Az agaragarral hasonlóan kell bánni, mint a zselatinnal, viszont lényeges különbség köztük az, hogy a növényi zselésítőt forralni kell, míg az állati eredetűt szigorúan tilos. Először is keverd el alaposan az agaragart a folyadékban, ebben az esetben a gyümölcspürében. Utána kezdd el felmelegíteni, és várd meg, amíg forrásnak indul. Bugyogva főzd 4-5 percig, majd vedd le a tűzről. Utána hagyd pár percig hűlni, de ne várj vele sokat, mert már szobahőmérsékleten elkezd megkötni. 

Az alábbi recept őszibarackkal készül, de bármilyen más, lédús gyümölcsöt is használhatsz alapnak, legyen az eper, málna, áfonya, akár dinnye.

Gumicukor zselatin nélkül

hazi-gumicukor2

Hozzávalók 50 darabhoz

  • 500 g őszibarack (magozott súlya)
  • 2 db kisebb citrom leve
  • 110 g méz
  • 1 ek. kristálycukor
  • 180 ml víz
  • szükség szerint agaragar (alább írjuk az útmutatót)
Recept idők

Elkészítés:

Az őszibarackot hámozzuk meg, távolítsuk el a magját, majd kockázzuk össze.

A citrom levével, a mézzel, a cukorral és a vízzel együtt tegyük aprító- vagy turmixgépbe, és pürésítsük le teljesen simára.

Mérjük meg, mennyi pürénk lett, és 1 deciliterenként 1 gramm agaragart adjunk hozzá. Nekem picit több mint 9 deciliternyi folyadékom lett, ehhez 9 grammnyit adtam. Keverjük csomómentesre a barackpürével.

Alacsony lángon kezdjük el melegíteni, közben folyamatosan kevergessük. Forrástól számítva 5 percig főzzük bugyogva, majd húzzuk le a tűzről. Keverjük még további 2 percig, míg picit hűl. Ne várjunk vele sokáig, mert már szobahőmérsékleten elkezd megkötni.

Az így kapott keveréket egy kiskanál (vagy pipetta) segítségével adagoljuk szét a választott szilikonformák között, ez lehet jégkocktartó vagy bonbonforma is.

Hagyjuk hűlni 30 percig, ennyi idő elég neki, hogy megdermedjen.

A kész gumicukrot hűtőben tároljuk. Ha koncentráltabb ízekre vágyunk, érdemes 1-2 napig állni hagyni fogyasztás előtt.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon