Elegáns és finom desszert a Gundel-palacsinta – A dió két textúrában kerül a tésztába
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hazánk leghíresebb palacsintája, édes, diós töltelékkel töltve, csokimázzal nyakon öntve, igen, ez a Gundel-palacsinta.
A palacsinta olyan serpenyőben készült tészta, amely ezerarcú, rengeteg módon tálalhatjuk, mennyei desszertek, elő- és főételek is kivitelezhetőek belőle. A világon szinte mindenki szereti, országonként eltérő, különleges palacsinták várnak a kísérletező kedvű rajongókra. Mi most maradjunk hazánk közkedvelt változatánál, Gundel Károly világhírű palacsintáját fogjuk elkészíteni, igaz, nem az eredeti recept alapján.
Gundel ikonikus desszertjében a töltelékbe mazsola és reszelt narancs- vagy citromhéj is kerül, a csokimázba pedig rumot csorgatnak. Én mazsolát nem szoktam használni, ugyanis az az öcsém ősellensége, nem eszik meg semmilyen desszertet, amibe az aszalt csemege kerül. Az eredeti receptben étcsokoládéból készül a máz, de mivel nálunk az sem túl népszerű, egyszerűen tejcsokira cseréltem.
Arra viszont odafigyelek, hogy a dió két textúrában kerüljön a palacsintába. Az egyik felét nagyon finomra, a másikat pedig durvára daráljuk, így a szánkban egyszerre lesz érezhető a dió krémessége és roppanóssága. Ha vágyunk még egy kis plusz kalóriára, tálalásnál tejszínhabot kínálhatunk mellé.
Gundel-palacsinta
Hozzávalók 6 személyre
Palacsintatészta:
- 2 darab tojás
- 25 dekagramm liszt
- 4 deciliter tej
- 4 evőkanál olaj (tésztába)
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
Töltelék és máz:
- 25 dekagramm dió
- 20 dekagramm kristálycukor
- 1 csipet fahéj
- 400 gramm tejcsokoládé
- 400 milliliter tejszín
- 2 evőkanál rum
Elkészítés:
A palacsintatészta készítésével kezdünk. Keverőtálba ütjük a tojásokat, hozzáadunk egy csipet sót, egy csomag vaníliás cukrot, habosra keverjük, ezután a liszt és a tej következik, illetve 2 evőkanál olaj. A masszát keverjük csomómentesre, lehetőleg sűrű, de folyós legyen. Fedjük le, legalább fél óráig pihentessük a tésztát.
Pihenőidő után indulhat a palacsintasütés. A serpenyőt enyhén kenjük ki olajjal vagy vajjal, ha szükségét érezzük, mikor már forró, mérjük bele a tésztát merőkanál segítségével, majd a tészta mindkét oldalát süssük világos barna színűre.
A diót pirítsuk meg, utána az egyik felét daráljuk finomra, a másik felét pedig durvára.
A tejszínt forraljuk fel a cukorral, ezután vegyük le a tűzről, adjunk hozzá 1 csipet fahéjat, keverjük bele a diót és a rumot.
A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, adhatunk hozzá kevés tejet vagy tejszínt is.
A palacsintatésztákat töltsük meg a diós töltelékkel, tekerjük vagy hajtsuk háromszög alakúra, tálalásnál bőségesen öntözzük meg csokimázzal.
Fotó: Getty Images