Pikáns, gyömbérrel és lime-mal sült répa – Húsok mellé tökéletes köret
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Ha vigyázol az alakodra, ezzel az egészséges körettel nem lőhetsz mellé, könnyed és isteni finom.
Ha egészséges és alakbarát köretet keresel, akkor ne krumplit vagy tésztát válassz. Egyre népszerűbb a bulgur, a kuszkusz és a quinoa, bár mindegyik kicsit más, egyben hasonlítanak: nem gyorsan felszívódó szénhidrátok, így a fogyókúrádba is beilleszthetők. Itt elolvashatod, hogy tudod őket elkészíteni.
Zöldségekből is nagyon változatos köretek készülhetnek, ezek a cukkinikarikák sütőben sülnek, és nemcsak finomak, hanem gyorsan kész is vannak. A cukkinihez mindenképpen intenzív ízt válassz, a fokhagyma tökéletes lesz hozzá. A sárgarépa is nagy kedvenc, a kicsit édes ízvilágú zöldséghez bátran keverj erőteljes aromájú fűszert, most gyömbérrel és lime-mal párosítottuk.
Gyömbérrel és lime-mal sült répa
Hozzávalók 6 adaghoz
- 6 szál sárgarépa
- 2 evőkanál vaj
- 1 teáskanál koriander (őrölt)
- 1 teáskanál római kömény
- 1 darab gyömbér (2 cm-es)
- 2 evőkanál méz
- 2 darab lime leve
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 400 milliliter víz
Elkészítés:
A sárgarépákat karikázzuk fel.
Egy tálba öntsünk egy liter jéghideg vizet, és rakjunk bele jégkockákat is. Tegyük félre.
Öntsünk vizet egy edénybe, tegyük bele a répákat, takarjuk le, kapcsoljuk fel alatta a lángot, és várjuk meg, amíg felforr. Ahogy felforrt, vegyük le a fedőt, és ellenőrizzük, mennyire főtt meg a zöldség. Ne legyen teljesen kemény, de nem szabad szétfőzni. Tegyük a répákat a jeges vízbe, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, tegyük papítörlőre, hogy a vizet felitassa róluk.
Egy serpenyőt melegítsünk fel, majd olvasszuk fel benne a vajat. Adjuk hozzá a fűszereket és az apróra vágott gyömbért. Várjuk meg, amíg a gyömbér kicsit megbarnul, ekkor tegyük bele a mézet és öntsük bele a lime levét, keverjük, amíg egynemű nem lesz. Tegyük bele a sárgarépát, és jól forgassuk össze. Ha a sárgarépa átmelegedett, picit megpirult, sózzuk, borsozzuk.
Ha kész, azonnal tálaljuk.
Fotó: Getty Images