Gyros csirkemellből: az egyik legegyszerűbb étel, csak egy titka van
Imádni fogod!
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Gyrost készíteni sokkal egyszerűbb, mint gondolnád: kell hozzá csirkemell, fűszerek, és zöldségek. Ha kézből szeretnéd elfogyasztani, akkor pita is, de ha jó lesz tányérról is, akkor gyorsan készíthetsz hozzá egy kis rizst, bulgurt, vagy sült krumplit, és már kész is az ebéd. Ha pedig tárcsás sütögetést terveztek a kertben, akkor nyugodtan dobd be a gyros ötletet, imádni fogják!
Nem véletlenül olyan népszerű étel a gyros: nemcsak finom, és egyszerű, de ha magunknak készítjük, még egészséges is. Sajnos a készen kaphatókról ugyanezt nem mindig mondhatjuk el, mivel a nagy gyroszhús tömbökben, technikai okokból benne van a csirke bőre is, amiből rengeteg zsír kerül az ételbe.
A gyros tehát egy kézenfekvő csirkemelles étel, még csak sütni-főzni sem kell hozzá túl sokat. Csíkokra vágjuk a csirkemellet, megpácoljuk a gyros fűszerben, és gyorsan kisütjük egy serpenyőben. Közben felvágjuk a zöldségeket, kikeverjük az öntetet, és már kész is vagyunk.
A fűszerkeveréket készen is megvásárolhatod
Az egyetlen speciális hozzávaló, ami nem biztos, hogy van otthon a fűszeres polcon: a római kömény. Ha nem áll szándékodban ilyet vásárolni, vagy gőzöd sincs, hogy hol kell (belátjuk, tényleg nem lehet minden élelmiszerüzletben hozzájutni, főleg vidéken nem), akkor a bolti, zacskós gyros fűszerkeverék is megteszi. Ha többféle közül is választhatsz, akkor olyat keress, ami a lehető legkevesebb keményítőt, és egyéb adalékanyagot tartalmaz a fűszerek mellett.
Gyros
Hozzávalók 4 adaghoz
- 0.5 teáskanál A fűszerkeverékhez bors
- 0.5 teáskanál koriandermag
- 1 teáskanál szárított gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma zúzva
- 0.5 fej vöröshagyma apróra vágva
- 0.5 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet szárított citromhéj
- 3 evőkanál olaj a páchoz
- 4 darab csirkemell filé
- 1 ízlés szerint só
- 1 fej A salátához jégsaláta
- 1 fej lilahagyma
- 2 darab paradicsom
- 0.25 darab lilakáposzta
- 3 deciliter Az öntethez natúr joghurt
- 1 gerezd fokhagyma zúzva
- 1 ízlés szerint só
Elkészítés:
Elkészítjük a gyros fűszert (ha nem zacskós fűszerkeverékből dolgozunk.) A szárított fűszereket kávédarálóban vagy mozsárban összetörjük, a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és mindent összekeverünk. Nem fog kelleni az összes, a maradékot tegyük a mélyhűtőbe.
A csirkemellet csíkokra vágjuk, meglocsoljuk az olajjal, és rákanalazunk a fűszerkeverékből egy-két evőkanállal. Jól összeforgatjuk vele, hogy mindenhol érje, majd betesszük a hűtőbe.
Összevágjuk a zöldségeket, ha rizst vagy bulgurt szeretnénk hozzá adni, akkor azt most tegyük fel.
Keverjük ki a joghurtot a fokhagymával, tegyük be ezt is a hűtőbe.
Vegyük elő a fűszeres csirkét, és kis adagokban süssük ki serpenyőben, vagy tárcsán.
Ha sült krumplit szeretnénk hozzá adni, akkor azt a hússal párhuzamosan kell kisütni.
Amikor az összes hús kisült, kezdődhet is a lakoma.
összFotó: Shutterstock