
Édes gyümölcskocsonya szezonális nyári gyümölcsökből
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
Erre a látványos, isteni finom, hideg desszertre maximum 20 percet kell szánnunk, és a tűzhely melegét is csak 5 percig kell elviselnünk, úgyhogy ne hagyjuk ki, amíg érnek a bogyós gyümölcsök!
Bevallom őszintén, a jó magyar kocsonya nem tartozik a kedvenceim közé, de az édes gyümölcskocsonya annál inkább. Nem csak gyorsan és egyszerűen elkészíthető, de a vendégek elé is látványos, frissítő, csupa gyümölcs desszertet tehetünk le.
Gyümölcslé az alapja
A kocsonya alapja fehér szőlőléből készül, mivel annak nincs túl intenzív íze, nem nyomja el a friss gyümölcsök aromáját, éppen csak kiegészíti azokat. Ráadásul, mivel színtelen, nem fedi el a szép bogyós gyümölcsöket vagy szeleteket, szépen visszaadja azok formáját. Persze izgalmas eredményt és látványt lehet elérni más gyümölcslevekkel is, legyen az barack, ananász vagy narancs, de akkor figyeljünk arra, hogy az ital íze harmonizáljon a gyümölcsökével.
A gyümölcslén kívül csak zselatinra és szezonális gyümölcsökre van szükségünk. Ezek lehetnek bogyós gyümölcsök, málna, szeder, áfonya; barackfélék; meggy vagy cseresznye; tényleg bármi, ami most terem és szeretjük. De nem csak nyáron, minden évszakban elkészíthetjük ezt a desszertet, tökéletes őszi és téli vendégváró lehet belőle.
Gyümölcskocsonya

Hozzávalók 8 adaghoz
- 500 gramm szezonális gyümölcs (málna, áfonya, barack stb.)
- 2 bögre szőlőlé (fehér)
- 1 csomag zselatin (kb. 10 g)
- 3 evőkanál cukor
Elkészítés:
Öntsünk fél bögre szőlőlevet egy tálba. Szórjuk rá a zselatint, nem kell összekeverni, hagyjuk 5 percig ülepedni.
Közben a maradék másfél bögre szőlőlevet és a cukrot melegítsük össze egy lábasban. Óvatosan, folyamatosan kevergetve öntsük rá a forró levet a besűrűsödött zselatinra.
Öntsük a forró zselatint a formákra. Tegyük a hűtőbe őket 4-5 órára.
Ahhoz, hogy a kocsonya kijöjjön a formából, tegyük forró vízbe egy pillanatra, könnyedén ki kell utána csusszannia. Ha mégsem működne ez a módszer, akkor késsel vágjuk körbe a széleit, úgy próbálkozzunk.
Fotó: Getty Images