Villámgyors csokis mandarin: szuper ötlet, ha nincs otthon édesség
Mártsd fűszeres csokiba a mandarint, majd szórj rá kókuszt, magvakat, amit csak szeretnél, és egy isteni nasi lesz a jutalmad!
Ezt az édességet eredetileg az amardeen nevű szíriai finomság ihlette, ami egy igencsak ragacsos állagú, sárgabarackpépből készült nasi. Szíriából egy huszáros vágással terjedt el Amerikában is, ahol egy libanoni család készítette el először Brooklynban. Innentől pedig már nem volt megállás.
Ráadásul egyszerű az elkészítése, csupán néhány alapanyagot igényel, és bármilyen szezonális gyümölcs tökéletes választás hozzá. Mi ezúttal az epret néztük ki magunknak.
Ha néhány almadarabot is adsz hozzá, azzal elősegítheted, hogy a gyümölcstekercs minél zselésebb állagú legyen. Ennek oka az almában található természetes pektin, ami köztudottan kiváló zselésítő anyag.
A tekercs egy légmentesen záródó edényben vagy tasakban akár egy hétig is eltartható szobahőmérsékleten.
A sütőt melegítsük elő 70-80 fokra, vagyis a legalacsonyabb hőfokra, amit ki tudunk hozni a sütőnkből.
Az almát mossuk meg, szedjük ki a magházát, és vágjuk apró kockákra. Az epret szintén mossuk és tisztítsuk meg, és daraboljuk fel.
A feldarabolt gyümölcsöket tegyük egy turmixgépbe, pürésítsük le.
Az elkészült pürét tegyük egy közepes lábasba, majd keverjük hozzá a citromlevet, a cukrot és a sót.
Közepes lángon addig főzzük a keveréket, amíg bugyogni nem kezd. Ekkor vegyük le alacsonyra a lángot, és főzzük tovább 10-15 percig.
Ha elkészült, akkor a gyümölcsös keveréket egy finom szitán át szűrjük egy nagyobb tálba.
A leszűrt gyümölcspépet tegyük vissza egy serpenyőben a tűzhelyre, és lassú tűzön főzzük további 15-20 percig. Időként keverjük meg. Akkor jó, ha már szép, sűrű lekváros állagú.
Vegyünk elő egy közepes méretű tepsit, kb. 30x40 cm-est, de ha picit nagyobb, az sem baj.
Béleljük ki egy sütőpapírral, és öntsük bele a gyümölcspépet.
Egy spatula segítségével oszlassuk el, hogy szép, egyenletes felületet kapjunk. Fontos, hogy a tepsi szélein hagyjunk egy kis üres sávot, hogy ki tudjuk majd emelni a zselét a tepsiből.
Tegyük be a már előmelegített sütőbe, és a legalacsonyabb fokozaton süssük 2,5 órán át. Akkor jó a gyümölcsös zselé, ha már nem ragacsos.
Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, és várjuk meg, amíg kihűl.
Ha már eléggé meghűlt, akkor óvatosan fordítsuk rá egy viaszos papírra, zsírpapírra akár, majd húzzuk le róla a sütőpapírt.
Ha a gyümölcs még mindig ragacsos lenne a másik oldalán, akkor fordítsuk vissza a sütőpapírra, és süssük további 15 percig. Így ki fog tudni száradni annyira, hogy már ne ragadjon.
Amint végre elkészül a gyümölcs, tekerjük fel akár magában, akár a viaszos papírral együtt, majd ízlés szerint vágjuk fel.
Ezzel el is készült a finom gyümölcstekercs, amit már fogyaszthatunk is.
Fotó forrása: Getty Images