Mandulába forgatott túrógombóc főzés nélkül: hűsítő nyári desszert

IMG 20230811 102226
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy igazi vendégváró desszertet mutatunk most, amit tényleg semmi munkával készíthetsz el.

Nyáron, ha lehet, igyekszünk minél kevesebb időt tölteni a tűzhely mellett, és minél többet a barátokkal és a családdal. Az ilyen pillanatok emlékezetessé tételére született meg a hideg túrógombóc ötlete.

Ahogy már a neve is sugallja, ezt nem kell lobogó vízben megfőzni és várni, hogy vajon feljönnek-e a gombócok a víz felszínére, és nem kell izgulni, hogy jól kevertük-e ki az arányokat, nem lesz-e túl rágós, vagy éppen túlságosan darabos a gombócunk. 

Ráadásul a morzsa pirításával sem kell vesződnöd, helyette szeletelt mandula borítja a gombócokat. A desszert megkoronázásaként pedig el sem tudnánk képzelni finomabbat egy kicsit savanykás epervelőnél vagy házi cseresznyelekvárnál. 

Mandulába forgatott túrógombóc

IMG 20230810 210413

Hozzávalók 12 darabhoz

A gombóchoz:

  • 45 dkg túró
  • 2 db citrom héja
  • 1 db citrom leve
  • 1 csipet
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 csomag hidegen kikeverhető vaníliás pudingpor
  • 15 dkg szeletelt mandula

Epervelőhöz:

  • 50 dkg eper
  • 15 dkg cukor
Recept idők

Elkészítés:

A túrót, attól függően, hogy mennyire szorít az idő, vagy a klasszikus, szűrős megoldással, vagy egy egyszerű villával törjük át, hogy ne legyenek benne nagyobb rögök.

Utána a túrót, lehetőleg kézzel, gyúrjuk jól össze a többi hozzávalóval: cukor, pudingpor, vaníliás cukor, citromhéj, citromlé és egy csipet só. Ha már szép, homogén állagú a gombócalap, tegyük be a hűtőbe pihenni kb. 20-30 percre.

Amíg a túrós keverék pihen, vegyünk elő egy teflonbevonatú lábast, majd lassú tűzön pirítsuk meg benne a szeletelt mandulát. Vigyázzunk, mert a mandulának kevés is elég, hogy az aranybarna szín helyett füstös feketére égjen.

Amikor a pirított mandula is kész, formázzunk fürjtojás méretű gombócokat a túróból és hempergessük bele a mandulába. Ezzel a hideg túrógombócunk máris fogyasztásra kész.

Ha szeretnénk megkoronázni a túrógombócokat egy kis különlegességgel, akkor a fentebb említett fél kg eperből és némi cukorból, kb. 10 perc alatt készítsünk egy gyors, szirupos főzetet.

Ha az eperszemek már kezdenek egészen szétfőni, vegyük le a tűzről, pürésítsük le, és ezzel máris kész a tökéletes epervelős öntet. (Ha nem annyira vagy édesszájú, úgy érdemes az eperpüréhez akár még kevesebb cukrot adni, hogy a savanyú íz egyensúlyba kerüljön a gombócok édes ízével.)

Ezenkívül egyébként bármilyen lekvárt is csepegtethetünk mellé, és néhány friss mentalevéllel még elegánsabbá tehetjük a mennyei, hideg túrógombócokat.

Fotó: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük