
Vírusölő, immunerősítő hagymatea házilag: a köhögés és megfázás legjobb ellenszere

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül

Ellenállhatatlan Hasselback-krumpli: belesül a kolbász szaftja

Vajpuha, fűszeres csirkemáj ázsiai módra: a szójaszósz a lelke

Pihe-puha édesburgonyás kenyér: garantáltan megédesíti a reggeledet
Lehet, hogy első hallásra nem túl bizalomgerjesztő, pedig a hagymatea finom is lehet, ha az alábbi recept szerint készíted el.
A hagymából készült teát régóta alkalmazzák a megfázás tüneteinek enyhítésére, bár akkoriban nem biztos, hogy az élvezeti értéke is számított, egy-két kisebb trükkel finommá varázsolható a gyógyital.
Az alap, a hagyma lehet vörös és lila is, mellé alma, narancshéj, fahéj, szegfűszeg és gyömbér kerül. Az ízesítésre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mint más teák esetében, mézzel és citrommal érdemes felturbózi a langyosra hűlt teát. A sok-sok intenzív ízű fűszer, a gyümölcsök és az édesítő segítenek semlegesíteni a hagyma ízét.
Miért érdemes fogyasztani?
A hagyma tele van B- és C-vitaminnal és antioxidánssal, természetes gyulladáscsökkentő, csökkenti a vérnyomást, helyreállítja a vércukorszintet, de antibakteriális és vírusellenes tulajdonságáról is híres. A narancs is gazdag A- és C-vitaminban, a héjában található limonén gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásáról ismert. Az alma, a gyömbér és a fahéj jótékony tulajdonságairól itt írtunk korábban.
Arra figyelj, hogy a mézet és a citromlevet csak akkor tedd a teába, mikor már langyos, különben elveszítik értékes tulajdonságaikat: a citrom kiemelkedő C-vitamin-tartalmát, a méz pedig antibakteriális hatását.
Hagymatea

Hozzávalók 20 decihez
- 1 fej hagyma (vörös vagy lila)
- 1 darab alma
- 1 darab gyömbér (5 centis)
- 1 evőkanál fahéj
- 1 teáskanál szegfűszeg
- 1 darab bionarancs
- méz (ízesítéshez)
- citromlé (ízesítéshez)
Elkészítés:
A hagymát és az almát (hámozatlanul) vágjuk négy részbe. A gyömbért pucoljuk meg, reszeljük le vagy vágjuk kisebb darabokra. A narancs héját vágjuk le vékonyan vagy reszeljük le.
Tegyünk mindent egy lábasba, majd öntsük fel 2-2,5 liter forró vízzel. Kapcsoljuk fel alatta a lángot, hagyjuk forrni 10 percig, majd gyöngyözve főzzük még 15-20 percig, míg az alma meg nem barnul. Ha kész, szűrjük le, hagyjuk picit hűlni, majd mézzel és citromlével fogyasszuk.
A maradék teát másnap újra lehet melegíteni, még finomabb is lesz.
Fotó: Getty Images