![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Vírusölő, immunerősítő hagymatea házilag: a köhögés és megfázás legjobb ellenszere
![hagymatea](https://kep.index.hu/1/0/3621/36214/362142/36214223_2767841_d834efbbf2c09792bf1ccb6ed9cf1687_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Lehet, hogy első hallásra nem túl bizalomgerjesztő, pedig a hagymatea finom is lehet, ha az alábbi recept szerint készíted el.
A hagymából készült teát régóta alkalmazzák a megfázás tüneteinek enyhítésére, bár akkoriban nem biztos, hogy az élvezeti értéke is számított, egy-két kisebb trükkel finommá varázsolható a gyógyital.
Az alap, a hagyma lehet vörös és lila is, mellé alma, narancshéj, fahéj, szegfűszeg és gyömbér kerül. Az ízesítésre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mint más teák esetében, mézzel és citrommal érdemes felturbózi a langyosra hűlt teát. A sok-sok intenzív ízű fűszer, a gyümölcsök és az édesítő segítenek semlegesíteni a hagyma ízét.
Miért érdemes fogyasztani?
A hagyma tele van B- és C-vitaminnal és antioxidánssal, természetes gyulladáscsökkentő, csökkenti a vérnyomást, helyreállítja a vércukorszintet, de antibakteriális és vírusellenes tulajdonságáról is híres. A narancs is gazdag A- és C-vitaminban, a héjában található limonén gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásáról ismert. Az alma, a gyömbér és a fahéj jótékony tulajdonságairól itt írtunk korábban.
Arra figyelj, hogy a mézet és a citromlevet csak akkor tedd a teába, mikor már langyos, különben elveszítik értékes tulajdonságaikat: a citrom kiemelkedő C-vitamin-tartalmát, a méz pedig antibakteriális hatását.
Hagymatea
![hagymatea2](https://kep.index.hu/1/0/3621/36214/362142/36214247_1e12e4b67cbacff8e515e3056ddd313f_wm.jpg)
Hozzávalók 20 decihez
- 1 fej hagyma (vörös vagy lila)
- 1 darab alma
- 1 darab gyömbér (5 centis)
- 1 evőkanál fahéj
- 1 teáskanál szegfűszeg
- 1 darab bionarancs
- méz (ízesítéshez)
- citromlé (ízesítéshez)
Elkészítés:
A hagymát és az almát (hámozatlanul) vágjuk négy részbe. A gyömbért pucoljuk meg, reszeljük le vagy vágjuk kisebb darabokra. A narancs héját vágjuk le vékonyan vagy reszeljük le.
Tegyünk mindent egy lábasba, majd öntsük fel 2-2,5 liter forró vízzel. Kapcsoljuk fel alatta a lángot, hagyjuk forrni 10 percig, majd gyöngyözve főzzük még 15-20 percig, míg az alma meg nem barnul. Ha kész, szűrjük le, hagyjuk picit hűlni, majd mézzel és citromlével fogyasszuk.
A maradék teát másnap újra lehet melegíteni, még finomabb is lesz.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!