Kínai, hagymás-gyömbéres zöldbab – Egyszerű és nagyon egészséges köret

zöldbab3cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A zöldbabot változatosan fel lehet használni, készülhet belőle főzelék, leves, saláta, tepsis fogás vagy egyszerű köret, ami a szerénysége ellenére rengeteg lehetőséget rejt magában.

Habár nyáron van szezonja, ez nem jelenti azt, hogy nélkülöznünk kell az év más szakaszában az egészséges zöldséget, mirelit, konzerves vagy üveges változatban bármikor beszerezhetjük. Persze azt nem tagadom, hogy frissen az igazi, éppen ezért alig várom már, hogy szezonja legyen.

A zöldbabból egészséges, ízekben gazdag köretet tálalhatunk, a legjobb, ha serpenyőben készítjük és azonnal elfogyasztjuk. Ahogy már említettem, egyszerű köret, amit változatosan feldobhatunk. A készítését mindig serpenyőben kezdem, vaj és fokhagyma az alapja, amire rádobom a zöldbabot, sót és borsot, majd gyakran kevergetve kevés vízzel, fedő alatt készre főzöm. Nálam így indul a zöldbab köretnek való elkészítése, ez a legegyszerűbb változata, de tényleg nagyon változatosan kombinálhatjuk.

Kerülhet a serpenyőbe méz, bacon, parmezán, de a kedvenc változatom egy kínai recept, amikor a fokhagyma mellé mogyoróhagyma kerül. A kétféle hagymától sokkal ízgazdagabb lesz a végeredmény, már így is tálalható, de adhatunk hozzá egy csipetnyi gyömbért is. Tudom, a gyömbér is frissen reszelve az igazi, de bevallom, őrölt fűszer formájában szívesebben tartom, mivel ritkán használom, olyankor pedig az őrölt változat is tökéletesen megfelel. Ügyeljünk a mértékre, én csak 1 csipetnyit szoktam belőle a körethez adni, de friss gyömbérnél se essünk túlzásba. Ha szeretnénk ropogós textúrát adni a körethez, kevés durvára vágott vagy egész mandulát szórjunk a zöldbabra.

Hagymás-gyömbéres zöldbab

zöldbab3.jpgct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 gramm zöldbab
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej mogyoróhagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 csipet gyömbér (őrölt)
  • só és bors ízlés szerint
  • 200 milliliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A zöldbabok végét (konzerves, üveges, mirelit változat esetében erre már nem lesz gondunk) eltávolítjuk, majd megmossuk a hüvelyest.

A finomra vágott fokhagymát vajon pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén finomra aprított mogyoróhagymát, üvegesítés után rádobjuk a zöldbabot, sóval, borssal és a csipetnyi gyömbérrel ízesítjük. Megkeverjük, majd 200 milliliter vízzel felöntjük, fedő alatt készre főzzük. (Akkor van kész, ha a víz teljesen elfőtt.)

Ízlés szerint pirított magvakkal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük