Sörtésztába forgatott, aranybarnára sült halfilé, avagy hal Orly módra
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Létezik pár gasztronómiai kifejezés, amit bizony meg kell tanulni, mert a neve alapján nem lehet eldönteni, hogy pontosan mit takar. Az egyik ilyen kifejezés az Orly módra, ami nem más, mint sörtésztába bundázott hal, hús vagy akár zöldség.
A sörtészta olyan, mint a palacsintatészta, csak szódavíz és tej helyett sör kerül bele. A tészta a sörből felszabaduló széndioxid miatt lesz ropogós és buborékos. Ugyanúgy, ahogy a bor esetében, válasszunk minőségi sört. Általában világossal készül, de anyukám a barnára esküszik.
Az egyik legismertebb sörtésztába bundázott étel az angolok nemzeti eledele, a fish and chips, vagyis bundázott - általában - atlanti tőkehalfilé sült krumplival és remoulade mártással. De nemcsak ezt a fajta halat, hanem húst, sőt, keményebb zöldségeket is sörtésztába forgathatunk. A bunda színével is játszhatunk, ha például pluszban teszünk hozzá mézet, cukrot vagy kukoricalisztet.
A sörtésztában sütés titka
A sörtésztában sütés titka, hogy a hozzávalók hidegek legyenek, hogy a tészta ne szívja meg magát olajjal, ne egy tocsogós masszát együnk. Ahhoz, hogy a bunda ne folyjon le a húsról, előtte pici lisztben forgassuk meg. A sütésre használt olaj pedig nagyon forró, legalább 190 fokos legyen.
Hal Orly módra
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm liszt
- 50 dekagramm halfilé
- 2 deciliter sör
- 0.5 kávéskanál sütőpor
- opcionális méz vagy cukor
- opcionális kukoricaliszt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, borsot. Adjuk hozzá a sört, és addig keverjük, amíg egy sűrű palacsintatésztát nem kapunk. A masszát pihentessük fél óráig.
A halat először forgassuk lisztbe, utána a sörtésztába. Bő, forró olajban süssük ki.
Fotó: Getty Images