![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Omlós Hámán-táska - A legvidámabb zsidó ünnep étele
![Hámántáska](https://kep.index.hu/1/0/3063/30630/306303/30630373_2351607_1d507a902eac4163ea0b93d0b0676789_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A Hámán-táska a Purim, a legvidámabb zsidó ünnep étele. Ekkor ünneplik a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülését. Ezt az időszámítás kezdete előtt 450. körül történt eseményt Eszter könyve örökíti meg.
A purim név a „sorsvetést” jelentő púr szóból ered, mert Hámán, a perzsák főminisztere így választotta ki az időpontot, amikor ki akarta irtani a zsidókat.
Purim eredete
Purimot annak emlékére tartják, hogy a perzsa világuralkodó, Ahasvérus király idejében Hámán főminiszter „igyekezett elveszteni minden zsidót”, és ezért 10 000 tálentom ezüstöt ajánlott fel a királynak. Azonban Eszter királyné és nagybátyja, Mordecháj közbenjárásának hála a zsidók megmenekültek a kiirtatástól.
Purim ünnepén a zsidó felnőttek és gyerekek különféle jelmezekbe öltöznek, purimi játékokat rendeznek, finomakat esznek-isznak, és hajnalig mulatnak. A jelmezek a szerencsétlenség és szerencse forgandóságát szimbolizálják.
Idén Purim ünnepe március 20-a szerda napnyugtától március 21. csütörtök napnyugtáig tart.
A Hámán-táska "titkos" receptje
Ezen az ünnepen a legkedveltebb édesség a Hámán-táska vagy Hámán-füle, jiddish néven Hamantaschen. Ezt a süteményt - mint a legtöbb zsidó ételt - nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, és persze minden háziasszonynak megvan a saját, titkos receptje.
Túlzás nélkül állítom, hogy akármennyit süthetünk belőle, a Hámán-táskát nem lehet abbahagyni. A gyerekeim már egészen pici koruktól segítenek benne, egyrészt mert könnyű és nem pepecselős a receptje, másrészt mert ők is imádják ennek az ünnepnek a hangulatát.
Minden évben finomítok picit a hozzávalók arányain, és eljött az ideje, hogy megosszam az általam legjobbnak tartott verziót. A megadott mennyiségből körülbelül 6 tepsi sütemény lesz - ami körülbelül negyed óra alatt fog elfogyni.
Hámán-táska
![Hámántáska recept](https://kep.index.hu/1/0/3063/30630/306303/30630389_db3a11c52dcf93aa40c29b7bae20eb1e_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 400 gramm liszt
- 4 darab tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 2 deciliter olaj
- 150 gramm cukor
- 1 deciliter narancslé
- 1 üveg lekvár (töltelékhez)
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. Keverjük hozzá a tojást, az olajat, a narancslevet és a cukrot. Nem baj, ha egy picit ragadós marad. Jól gyúrjuk össze, és tegyük pár órára vagy akár egy éjszakára a hűtőbe.
Amikor újra elővesszük a tésztát, egy meglisztezett deszkán gyúrjuk át újra. Vágjuk négyfelé, és mindegyik részt nyújtsuk vékonyra (körülbelül 3 milliméteresre). Ha vastag marad a tészta, akkor nagyon kiszárad sütés közben.
Egy kör alakú szaggatóval (a stampedlis pohár tökéletes) szaggassuk ki a tésztát, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mindegyik köz közepére tegyünk egy fél teáskanálnyi lekvárt. Mi a lekvároson kívül nutellásat is szoktunk csinálni. Vigyázzunk, ne tegyünk túl sokat, mert akkor szétázik a tészta.
Melegítsük elő a sütőt 180-200 fokra.
Zárjuk össze a sütiket úgy, hogy a körök szélét emeljük fel, és a széleknél zárjuk össze, hogy háromszöget formáljanak.
Tegyük be a sütiket a sütőbe, és addig süssük, amíg a széleik aranybarnák nem lesznek. Figyeljük folyamatosan. 12-15 percig süssük, de vigyázni kell, mert hamar odaégnek.
Az első pár percben nézzünk rá a sütikre, mert lehet, hogy szétnyílnak. Ha látjuk, hogy kezdenek szétesni, gyorsan vegyük ki őket, és nyomkodjuk újra össze a széleiket.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!