Isteni édes köleskása sok mazsolával: egészséges, és tele van rosttal
A sok mazsolával készült köleskása nemcsak nagyon finom desszert, hanem egészséges is.
A túrógombócot ma már senkinek nem kell bemutatni, hiszen nemzetközi szinten is nagy hírnevet vívott ki magának ez a tartalmas és finom magyar különlegesség. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor diéta vagy egyéb egészségügyi okok miatt nem ehetünk túrót, de szeretnénk elkészíteni ezt a fenséges finomságot.
Ilyenkor jön jól a köles, amit puhára főzve és megfelelően ízesítve gombócokká formázhatsz, és pótolhatod vele a túrót, nemcsak ízében, de állagában is. Fontos, hogy a kölest alaposan megfőzd, ebben az esetben az sem gond, ha kicsit túlfőzöd, hiszen így fog majd tökéletesre összeállni a belőle készülő gombóc. Semleges íze miatt ugyanúgy fűszerezhető, mint a túró, hatalmas pozítívuma a magas rost- és fehérjetartalma, és még gluténmentes is.
Morzsából is használhatsz teljes kiőrlésűt, így egy rostban gazdag és diétabarát fogást készíthetsz, amely desszertként és főételként is megállja majd a helyét. Garantáltan az egész család kedvence lesz.
A kölest mossuk át, majd meleg vízben hagyjuk fél óráig ázni. Szűrjük le, öntsük fel a kókusztejjel, adjuk hozzá a sót, a cukrot és a reszelt citromhéjat, és alacsony hőfokon, időnkénti kevergetés mellett főzzük teljesen puhára, sűrűre. Keverjük bele a vaníliát is. Vegyük le a tűzről, és várjunk, amíg kihűl.
Eközben egy serpenyőben forraljuk fel a kókuszolajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és pirítsuk aranybarnára. Szórjuk bele a fahéjat és a cukrot, keverjük össze, és tegyük félre.
A kihűlt kölesmasszából egy evőkanál segítségével formázzunk szabályos gombócokat, és hempergessük bele a pirított zsemlemorzsába. Kókuszjoghurttal és tetszés szerinti lekvárral tálaljuk.
Tipp: ha teljesen cukormentes opciót szeretnél, de az édeskés ízről sem mondanál le, akkor a köles főzésénél cukor helyett használj datolyapasztát. Ehhez 15 darab aszalt, magozott datolyát áztass forró vízben fél órát, majd amikor már egészen puhák, szűrd le és pürésítsd őket egy aprítógépben.
A teljesen gluténmentes gombócokért pedig a forgatáshoz használj darált mandulát a zsemlemorzsa helyett.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu