Így készül a habkönnyű túrógombóc: másnap is ugyanolyan finom
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A nagyiféle finomság rengetegféleképpen készülhet, töltelékkel vagy nélküle, de a gombócok bundája is sokféle lehet.
A leggyakrabban zsemlemorzsába szokás öltöztetni a gombócokat, tálalásnál pedig jó nagy adag tejföllel meglocsolni. Mi tagadás, így is isteni, de ha kicsit elrugaszkodnál a megszokottól, akkor zsemlemorzsa helyett darált dióba vagy mákba forgasd, vagy a zsemlemorzsát gazdagítsd ezekkel, de csupaszon is el lehet majszolni a desszertet. Ha bunda nélkül készíted, akkor kínálj mellé lekvárt vagy házi gyümölcsöntetet.
A túrógombóc töltelékkel is isteni, mindig szezonális gyümölccsel gazdagítsd, de aszalt finomsággal is kipróbálhatod. Tálalásnál a porcukor kötelező, na meg a tejföl, amit érdemes kicsit felturbózni. A mézzel elkevert tejföl a gombócokra csorgatva mennyei, ez esetben a porcukor el is hagyható, a döntés a tiéd.
Habkönnyű túrógombóc
Hozzávalók 22 darabhoz
Gombóc:
- 1 kg túró
- 5 darab tojás
- 20 dkg búzadara
- 1 teáskanál só
Hagyományos bunda:
- 1 dl olaj
- 15 dkg zsemlemorzsa
Tálalás:
- 300 g tejföl
- 2 evőkanál méz
- porcukor ízlés szerint
Gyümölcsöntet:
- 60 dkg mirelit eper, málna, áfonya vagy szilva
- 3 dl víz
- 30 dkg cukor
Elkészítés:
A gombóc hozzávalóit dolgozzuk egybe, majd lefedve tegyük hűtőbe legalább 1 órára, de akár 8 órát is pihenhet így a massza.
Pihentetés után a masszából formáljunk tetszőleges gombócokat.
Az előkészített gombócokat főzzük ki bő, forrásban lévő vízben. Mikor felúsznak a víz felszínére, utána várjunk még egy kicsit, 1-2 percet, majd szedjük ki a gombócokat.
Bundavariációk:
A tejfölt és a mézet keverjük egybe.
Hagyományos:
A hagyományos, morzsás bunda esetében az olajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát, majd forgassuk bele a gombócokat, tálalásnál pedig porcukorral és mézes tejföllel kínáljuk a desszertet.
Gyümölcsöntetes:
A vízhez adjuk hozzá a cukrot, forraljuk egybe, tegyük hozzá a gyümölcsöt, és takaréklángon főzzük sűrűre. A kész szószt darabosan is lehet hagyni, vagy botmixerrel pürésítsük.
Fotó: Getty Images