Harcsapaprikás túrós csuszával - Klasszikus hazai recept, amit mindenki szeret

harcsapaprikáscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hazánk ízei érvényesülnek ebben a receptben, két magyar étel elbűvölő találkozása egy tányéron.

Harcsapaprikás és túrós csusza, ez a két remek hazai fogás önállóan is megállja a helyét, külön-külön is élvezet őket fogyasztani, együtt azonban még nagyobbat ütnek, szuperül illenek egymáshoz. 

A harcsapaprikás tulajdonképpen halból készült pörkölt, amit bár kicsit időigényes elkészíteni, megéri, mert nagyon ízletes fogás. Túrós csuszával a legfinomabb, de ha időszűkében vagyunk, más alternatívákkal is működik. 

Harcsapaprikás túrós csuszával

30006563 2303791 ec217a518d3d047c7329de083fde48cd wm

Hozzávalók 6 személyre

A halalapléhez:

  • 2 kilogramm halcsont
  • 40 dekagramm vöröshagyma
  • 1 evőkanál bors

A harcsapaprikáshoz

  • 1 deciliter olaj
  • 1 kilogramm harcsafilé
  • 25 dekagramm vöröshagyma
  • 2 teáskanál bors
  • 2 csapott evőkanál édes fűszerpaprika
  • 1 darab zöldpaprika
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab hegyes erős paprika
  • 2 deciliter tejföl
  • 1 evőkanál liszt

A túrós csuszához:

  • 40 dekagramm csuszatészta
  • 50 dekagramm túró
  • 12 dekagramm füstölt szalonna
  • 1 deciliter tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A halalapléhez a megmosott halcsontokat, az egész vöröshagymát és a szemes borsot felöntjük kb. 3 liter vízzel, majd közepes lángon 3 órán keresztül főzzük. Így a végén kb. 2 liter erős alaplé fog elkészülni.

Nagyobb darabokra felvágjuk a harcsafilét, minden oldalát megsózzuk, majd hűtőszekrénybe tesszük.

A finomra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk és aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a kis kockára vágott paprikát és a héjától megfosztott felkockázott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával, gyorsan elkeverjük és rögtön felöntjük a halalaplével.

2 dl tejfölből és a lisztből kevés víz hozzáadásával habarást készítünk, és fokozatosan hozzáadjuk a pörköltalaphoz. Habverővel simára keverjük a paprikás mártást, kiforraljuk, majd belehelyezzük a pihentetett, sózott harcsafiléket. Óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk, és 10-15 perc alatt készre főzzük.

A kockára vágott szalonnát kisütjük és félrerakjuk, közben a csuszatésztát sós vízben kifőzzük. A leszűrt tésztát összeforgatjuk a szétmorzsolt túróval és tejföllel, végül a kisült szalonnával megszórjuk és a harcsapaprikás mellé pakolva tálaljuk.

Ezt a magyaros receptet tarhonyával is ki lehet próbálni!

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük