Harcsapaprikás túrós csuszával - Klasszikus hazai recept, amit mindenki szeret
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Hazánk ízei érvényesülnek ebben a receptben, két magyar étel elbűvölő találkozása egy tányéron.
Harcsapaprikás és túrós csusza, ez a két remek hazai fogás önállóan is megállja a helyét, külön-külön is élvezet őket fogyasztani, együtt azonban még nagyobbat ütnek, szuperül illenek egymáshoz.
A harcsapaprikás tulajdonképpen halból készült pörkölt, amit bár kicsit időigényes elkészíteni, megéri, mert nagyon ízletes fogás. Túrós csuszával a legfinomabb, de ha időszűkében vagyunk, más alternatívákkal is működik.
Harcsapaprikás túrós csuszával
Hozzávalók 6 személyre
A halalapléhez:
- 2 kilogramm halcsont
- 40 dekagramm vöröshagyma
- 1 evőkanál bors
A harcsapaprikáshoz
- 1 deciliter olaj
- 1 kilogramm harcsafilé
- 25 dekagramm vöröshagyma
- 2 teáskanál bors
- 2 csapott evőkanál édes fűszerpaprika
- 1 darab zöldpaprika
- 1 darab paradicsom
- 1 darab hegyes erős paprika
- 2 deciliter tejföl
- 1 evőkanál liszt
A túrós csuszához:
- 40 dekagramm csuszatészta
- 50 dekagramm túró
- 12 dekagramm füstölt szalonna
- 1 deciliter tejföl
Elkészítés:
A halalapléhez a megmosott halcsontokat, az egész vöröshagymát és a szemes borsot felöntjük kb. 3 liter vízzel, majd közepes lángon 3 órán keresztül főzzük. Így a végén kb. 2 liter erős alaplé fog elkészülni.
Nagyobb darabokra felvágjuk a harcsafilét, minden oldalát megsózzuk, majd hűtőszekrénybe tesszük.
A finomra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk és aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a kis kockára vágott paprikát és a héjától megfosztott felkockázott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával, gyorsan elkeverjük és rögtön felöntjük a halalaplével.
2 dl tejfölből és a lisztből kevés víz hozzáadásával habarást készítünk, és fokozatosan hozzáadjuk a pörköltalaphoz. Habverővel simára keverjük a paprikás mártást, kiforraljuk, majd belehelyezzük a pihentetett, sózott harcsafiléket. Óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk, és 10-15 perc alatt készre főzzük.
A kockára vágott szalonnát kisütjük és félrerakjuk, közben a csuszatésztát sós vízben kifőzzük. A leszűrt tésztát összeforgatjuk a szétmorzsolt túróval és tejföllel, végül a kisült szalonnával megszórjuk és a harcsapaprikás mellé pakolva tálaljuk.
Fotó: Street Kitchen