A legfinomabb házi eperlekvár bevált receptje: tartósítószer sem kell hozzá
A házi eperlekvárnak nincs párja. Még most főzd meg, amíg tart a szezon!
A nyár kincseit érdemes üvegbe zárni, ha eddig még soha nem készítettél lekvárt, akkor ne halogasd, hisz a házi változattal tényleg semmi nem veheti fel a versenyt.
Sokan úgy gondolják, a lekvárfőzés nehéz feladat, de ez egyáltalán nem igaz, bár időigényes, megéri nekiállni, hisz a saját készítésű lekvárba biztosan tudod, mi kerül, plusz még különlegesebbé is varázsolhatod az üveg tartalmát. A recept meggyel is működik, de fele-fele arányban is kipróbálhatod, azaz mixeld a cseresznyét és a meggyet. Ha pedig nem szeretnéd a menta zamatát is az üvegbe rejteni, egyszerűen hagyd ki belőle.
A megmosott, kimagozott cseresznye felét turmixoljuk le, majd öntsük fazékba. A maradék gyümölcsöt is adjuk hozzá és a mentát is, majd kezdjük el főzni. Körülbelül 25-30 perc múlva a mentát szedjük ki a lekvárból, és keverjük hozzá a cukrot, főzzük még 8-10 percig.
Az elkészült lekvárt teljesen simára is turmixolhatjuk, de darabosan is hagyhatjuk, majd adagoljuk tiszta befőttesüvegekbe. A megtöltött üvegekre csavarjuk rá a tetejüket, állítsuk őket a fejük tetejére, 4-5 percig hagyjuk így, majd fordítsuk vissza, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A lekvárokat száraz, hűvös helyen tároljuk.
Fotó: Getty Images