Így készül a legfinomabb cseresznyelekvár: friss mentával párosítsd

cscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A házi cseresznyelekvár egyszerűen készül, csupán néhány mentalevél felel a különlegesebb zamatért.

A nyár kincseit érdemes üvegbe zárni, ha eddig még soha nem készítettél lekvárt, akkor ne halogasd, hisz a házi változattal tényleg semmi nem veheti fel a versenyt.

Sokan úgy gondolják, a lekvárfőzés nehéz feladat, de ez egyáltalán nem igaz, bár időigényes, megéri nekiállni, hisz a saját készítésű lekvárba biztosan tudod, mi kerül, plusz még különlegesebbé is varázsolhatod az üveg tartalmát. A recept meggyel is működik, de fele-fele arányban is kipróbálhatod, azaz mixeld a cseresznyét és a meggyet. Ha pedig nem szeretnéd a menta zamatát is az üvegbe rejteni, egyszerűen hagyd ki belőle.

Házi cseresznyelekvár mentával

cslct

Hozzávalók 5 decihez

  • 1 kg magozott cseresznye
  • 6 darab mentalevél
  • 40 dkg befőzőcukor
Recept idők

Elkészítés:

A megmosott, kimagozott cseresznye felét turmixoljuk le, majd öntsük fazékba. A maradék gyümölcsöt is adjuk hozzá és a mentát is, majd kezdjük el főzni. Körülbelül 25-30 perc múlva a mentát szedjük ki a lekvárból, és keverjük hozzá a cukrot, főzzük még 8-10 percig.

Az elkészült lekvárt teljesen simára is turmixolhatjuk, de darabosan is hagyhatjuk, majd adagoljuk tiszta befőttesüvegekbe. A megtöltött üvegekre csavarjuk rá a tetejüket, állítsuk őket a fejük tetejére, 4-5 percig hagyjuk így, majd fordítsuk vissza, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A lekvárokat száraz, hűvös helyen tároljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük