Befőzési szezon indul! Így tedd el és tartósítsd a lekvárokat, szörpöket

lfcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Itt a tavasz, süt a nap, festői szépségben pompázik a kert, ez pedig azt jelenti, hamarosan kezdődik a befőzési szezon.

A jó idő ajándékait élvezni kell, a mézédes gyümölcsök és a zsenge zöldségek zamata semmihez sem fogható. Érdemes a kert kincseit konzerválni, amikor majd újra megérkezik a rossz idő, jólesik majd a kamra polcáról előkapni azokat a finomságokat, amelyeket üvegbe zártál.

Nagyon sokféle finomság kerülhet a spájzba, szörpök, lekvárok, kompótok, savanyúságok. Ne félj, nem nehéz a konzerválás, megvan viszont a menete, oda kell figyelni néhány dologra, hogy később is élvezni tudd a napsütés ajándékait. Ezeket a praktikákat, tippeket osztjuk most meg veled, hogyha befőzésre adnád a fejed, tudd, mit hogyan kell csinálni lekvárok, szörpök, savanyúságok vagy kompótok készítésénél.

lfct3

Elő a steril üvegekkel!

Az első és az egyik legfontosabb szabály, hogy mindig tiszta, sterilizált üvegbe kell belepakolni a lekvárokat, szörpöket és a többi finomságot. Az üvegek mindig légmentesen legyenek zárhatóak, így sokáig, gond nélkül el fognak állni az üvegbe zárt kincsek.

Az üvegek csírátlanítása a befőzés előtt történjen, erre több lehetőség is a rendelkezésedre áll: ha van mosogatógéped vagy mikród, akkor azokat is használhatod, de a régi nagyiféle módszerre is lehet támaszkodni.

Mosogatógépben

Egyik sem nehéz, de talán mosogatógépgel a legkönnyebb elvégezni a feladatot. Ebben az esetben az előzőleg megtisztított üvegeket fejjel lefelé pakold az üres gépbe, majd futtass le rajta egy programot, akár szárítást is, a forró levegő elvégzi a sterilizálást.

lfct1

Mikróban

Amennyiben nincs mosogatógéped és gyorsan szeretnél végezni, akkor tedd az üvegeket mikróba 2-3 percre a legmagasabb fokozaton.

Sütőben

A sterilizálást úgy is el lehet végezni, hogy az elmosott üveget berakod a hideg sütőbe, majd felmelegíted. Az üvegek fedelét viszont nem szabad melléjük tenni, helyette forrásban lévő vízbe kell dobni őket 10 percre.

lfct2

Kifőzve

A régi nagyiféle módszert is lehet követni, vagyis az üvegeket forrásban lévő vízbe kell helyezni 5-10 percre. Fogóval szedd ki őket, majd tedd az üvegeket konyharuhára és várd meg, míg megszáradnak.

Válaszd ki a számodra legkényelmesebb megoldást, azt azonban ne felejtsd el, hogy a tiszta üvegeket csak kívülről szabad megfogni!

Vákuum

Miután szépen megtöltötted és lezártad a tiszta üveget, mindig fordítsd fejjel lefelé és hagyd úgy 5-8 percig. Ez azért fontos, mert így vákuum keletkezik, ami légmentesen lezárja az üveget, ráadásul így a kupak belseje is csírátlanítva lesz.

Dunsztolás

Kétféle dunsztolási technika közül lehet választani: száraz vagy nedves dunsztolás. Ez a folyamat a befőzés utolsó hőkezelési fázisa.

lfct8

Száraz dunszt

A száraz dunsztolás lekvárok, szörpök és kompótok esetében jó választás, a lényege, hogy a befőtt saját hője sterilizál, így elpusztulnak azok a káros baktériumok, mikroorganizmusok, amelyektől elromolhat az eltett finomság. Száraz dunsztolásnál a megtöltött üvegnek minél lassabban kell kihűlnie, így tud a saját hője működésbe lépni. A lassú hűlésre úgy lehet rásegíteni, hogy a lezárt üveget több réteg újságpapírba csomagolod, majd 2-3 napra takaróba tekered, ez idő alatt teljesen kihűlnek az üvegek.

Nedves dunszt

A másik dunsztolási lehetőség a nedves, vagy ahogy sokan nevezik, vizes dunsztolás, amit nyers alapanyagoknál ajánlott használni, amikor a zöldségek és gyümölcsök hőkezelés nélkül kerülnek az üvegbe. Ilyenkor a megpakolt üvegeket forró vízzel kell felönteni, de ennyi nem elég a csírátlanításhoz. A nedves dunsztolásnál a betöltött üvegeket nagy, magas falú, több réteg újsággal vagy konyharuhával kibélelt lábasba kell állítani. A lábas kipárnázása nagyon fontos, mert úgy nem fog megrepedni a befőttesüveg. Konyharuha és újságpapír helyett rácsot is lehet használni.

Amikor az üvegek a lábasba kerültek, öntsd fel őket vízzel, körülbelül a feléig, majd forrald fel. Ezután 30-40 percig alacsony lángon, gyöngyözve főzd őket, majd zárd le a lángot és várd meg, míg teljesen kihűl a víz. A főzési időnél érdemes szem előtt tartani, hogy az alapanyagtól és az üveg méretétől függően akár jóval kevesebb is lehet, olykor 10-20 perc is bőven elég.

lfct4

A nedves dunsztolást sütőben is el lehet végezni. Ilyenkor a tepsit ugyanúgy ki kell bélelni, mint a lábast, majd sokkal kevesebb vízzel felönteni, hideg sütőbe tolni és felforrósítani. A melegítés 40-50 percig is eltarthat, utána már csak ki kell hűteni az üvegeket.

Ne félj a tartósítószerek használatától!

Sokan igyekeznek elkerülni a tartósítószer használatát, bíznak a sterilizálásban-dunsztolásban. Ez mindenkinek a saját döntése, vannak azonban olyan üvegbe zárt finomságok, melyeknél érdemes tartósítószert használni. Ilyenek a savanyúságok, szörpök. Ha már a tartósítószer mellett döntesz, akkor nátrium-benzoátot vagy borkősavat ajánlott választani.

Címkézd fel az üveget

Légy kreatív, csinosítsd ki az üveget, tegyél rá címkét, írd rá, mi van benne és mikor került bele.

lfct5

A befőttek helyes tárolása

A megtöltött üvegeket hűvös, sötét helyen szokás tárolni, ahol nem éri őket meleg levegő. Felbontás után hűtőben kell tartani őket.

Ezekre figyelj lekvárfőzésnél!

Bármilyen finomságot is készíts, mindig kiváló alapanyagokkal dolgozz! A gyümölcsöket, zöldségeket alaposan meg kell mosni, a hibás részeket eltávolítani, a meggyet, cseresznyét kimagozni, a szárat letépni, csumákat kiszedni. Akár még mirelit gyümölcsből is készülhet lekvár, ilyenkor a fagyott terméket mindig ki kell olvasztani, utána indulhat a móka.

lfct6

Lekvárfőzéshez szép nagy fazekat válassz, amelyben kényelmesen elférnek az alapanyagok. A szemed mindig legyen a fazék tartalmán, kevergesd, így nem fog odaégni.

Befőzésnél cukrot is kell használni, a legjobb a kristály, de választhatsz nyírfa- vagy nádcukrot, sőt, még eritrittel is kipróbálható, de lehet kapni befőzéshez való cukrot is. Ha lekvárzselésítő anyagot használsz, akkor jóval kevesebb cukrot kell adagolni, úgy a gyümölcsök vitamintartalma is jobban megmarad.

Szörpök készítésénél erre figyelj!

Ha már elkapott a befőzési láz, szörp is kerüljön a kamra polcára. A szörp alapja cukorszirup, ami 1 egység vízből és 1 egység cukorból áll, vagyis 1 liter vízhez 1 kg cukor kerül. Az egybekevert cukrot és vizet addig kell forralni, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ezután már csak össze kell turmixolni gyümölccsel - de nem minden esetben, a recepttől függ, mi a következő lépés.

lfct9

A szörpök rostosan vagy szűrten készülnek. A rostos szörpöknél 1 liter szörphöz negyed teáskanál nátrium-benzoátot kell keverni. Ha nem szeretnél tartósítószert használni, akkor a gyümölcsöt kicsit cukrozd meg, majd hagyd, hogy sűrű szitán átfolyjon a leve.

Az elkészült szörpöket fagyasztóban, félliteres palackokba töltve is lehet tárolni, vagy mehetnek a kamrába télire. A hosszú időre eltett szörpök steril üvegekbe kerüljenek, betöltés után fordítsd őket fejjel lefelé 5 percre, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni. Rengetegféle izgalmas szörpöt lehet készíteni, ha ínyenc vagy, ne félj a különleges párosításoktól.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon