Így készül a tökéletes cukrászkrém: torták, piték és pohárdesszertek alapja lehet

ckcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A selymes vaníliás krém tökéletesen illik pitetésztához, piskótához, és még poharas desszertek készítésénél is érdemes kipróbálni.

A sütemények lelke a krém. Még a legunalmasabb piskóta is egészen más fényben ragyog, ha a rákent töltelék ízben és textúrában tökéletes. Sokféle sütikrém gazdagítja a palettát, az egyik alaprecept a cukrászkrém, amely a vanília kellemes zamatával hódít. Persze vanília helyett mást is használhatsz, narancs- vagy citromhéját, csokifüggők csokival, de kávéval, rummal, likőrrel vagy sherryvel is kipróbálhatják.

Amire érdemes figyelni

A krém sarkalatos pontja a liszt adagolása, nagyon figyelj, hogy ne ess túlzásba, inkább kevesebb legyen, mint több, mert a sok liszttől nagyon sűrű állaga lesz. Liszt helyett keményítőt is használhatsz. A vajból mindig csak egy kis kockát dobj a krémbe, bőven elég ennyi, hogy fényes, selymes és könnyű textúrája legyen. Az elkészült krémet használd bátran, kend pitetésztára vagy torta lapjai közé. Ha túl sokat készítettél, a maradékot lefóliázva, hűtőben 2-3 napig tárolhatod.

Házi cukrászkrém

ckct

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 300 milliliter tej
  • 1 darab vaníliarúd
  • 3 darab tojássárgája
  • 50 gramm porcukor
  • 1 evőkanál (púpozott) finomliszt
  • 1 kis kocka vaj
Recept idők

Elkészítés:

A tejet öntsük lábasba.

A vaníliarudat vágjuk félbe, a magját kaparjuk a tejbe, a félbevágott rudat is helyezzük bele.

A vaníliarudas tejet alacsony láng felett melegítsük forrásig, majd húzzuk félre és néhány percig (4-5 perc) hagyjuk hűlni, utána szedjük ki a vaníliarudat.

A tojássárgáját a cukorral és a liszttel keverjük fehéredésig.

A tojásos keverékre öntsük rá a tej 1/3-át, alapos keverés után a maradék tejet is öntsük hozzá, keverjük csomómentesre.

A tejes keveréket öntsük vissza a lábasba, alacsony láng felett folyamatosan kevergessük addig, amíg besűrűsödik.

Miután levettük a gáztűzhelyről a krémet, keverjük addig, amíg szép selymes textúrája lesz, ezután a vajat is adjuk hozzá, keverjük simára.

A krémet öntsük tálba, fedjük le fóliával, így nem lesz ráncos a felülete, felhasználásig a hűtőben tároljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük