A tökéletes, friss, ropogós házi kenyér receptje: ehhez nem kell dagasztógép
Ünnepeld augusztus 20-át frissen sült házi kenyérrel! Ez a recept egyáltalán nem bonyolult.
A kézzel készített zsemlék receptjét a Lengyelországból kivándorolt zsidók vitték magukkal az ígéret földjére, így tett világismertségre szert a finomság. A tömör péksütemény akkor tökéletes, ha kívül ropogós, a belseje azonban puha. A textúra érdekében a tészta a sütés előtt forró fürdőt vesz, csak utána megy a sütőbe barnulni.
A bagel elkészítése nem nehéz, csak időigényes. Megéri otthon nekiállni, mert isteni: kend meg vajkrémmel, és készíts belőle szendvicset, ha viszont édesszájú vagy, lekvárral is kipróbálhatod a zsemlét.
Először a porcukrot és az élesztőt szórjuk keverőtálba, majd öntsük rá a vizet, és keverjük alaposan össze. Ezután jöhet a liszt fele, a só és az olaj, majd kezdjük el összedolgozni az alapanyagokat, közben a maradék lisztet fokozatosan adagoljuk. Körülbelül 10-15 perc alatt gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. A tésztacipót takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát osszuk egyforma méretű darabokra (8-10), majd ezekből a darabokból formázzunk kis gombócokat, melyeket letakarva kelesszünk még 30 percig.
A másodjára kelesztett tésztából formázzuk meg a bagel jellegzetes formáját. Ezt kétféleképpen lehet megtenni. Az egyik lehetőség, hogy a tésztacipókat kicsit kinyújtjuk, rúddá sodorjuk, majd hurkot képzünk, és összeillesztjük a két végét. A másik módszer szerint fogjunk egy fakanalat, és a tésztagombócok közepébe fúrjunk lyukat.
Egy nagy fazékban tegyünk fel vizet melegedni, keverjük bele a barna cukrot, majd amikor a víz forr, tegyük bele a tésztákat, és oldalanként főzzük 50-60 másodpercig. Ezután a bagelt vegyük ki a vízből, szűrőkanál segítségével csepegtessük le, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
A bagelek tetejét kenjük le felvert tojással, szórjuk meg ízlés szerint szezámmaggal vagy tengeri sóval, és toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu