A tökéletes házi zsemle egyszerre ropogós és foszlós: sokkal jobb, mint a boltban kapható

vzscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A házi készítésű pékáru tésztájába gyors kovász kerül, ettől a belső szerkezete puha, a héja ropogós lesz.

Két típusú ember létezik, van, aki örömmel áll házi péknek, míg más kerüli ezt a tevékenységet, még akkor is, ha a kezében van a mozdulat. A kenyérsütés mesterség, kell hozzá szív és türelem, nem kétperces munka, sokkal kényelmesebb megvenni a boltban a veknit, zsemlét, kiflit, mégis néha megéri házilag bedagasztani a tésztát.

A jó házi kenyér, zsemle, kifli lelke a kovász, de érdemes kipróbálni az ősi japán technikát, a thang zhongot is, amelytől sokkal puhább, foszlósabb lesz a házi péksüti. A kovásznak több elkészítési módja létezik, olykor a folyamat több napig tart, etetni kell az élesztőt. Létezik azonban gyors kovász is, amelynek bőven elég egy estét a hűtőben vagy a konyhapulton töltenie, aztán indulhat is a munka.

A házi zsemle sütésénél jól jön a leleményesség: egy kis hőálló tálkába tegyél vizet, majd a gőzölgő sütőbe told a zsemléket, sokkal szebb és finomabb buciknak örülhetsz majd.

Házi vizes zsemle

vzsct

Hozzávalók 14 darabhoz

Tészta:

  • 50 dekagramm kenyérliszt (BL-80)
  • 1 teáskanál
  • 2.5 deciliter víz (langyos)
  • 1.5 dekagramm élesztő
  • 0.5 teáskanál cukor
  • 2 dekagramm vaj
  • finomliszt a formázáshoz

Gyors kovász:

  • 2 deciliter víz (langyos)
  • 5 dekagramm élesztő
  • 20 dekagramm finomliszt
Recept idők

Elkészítés:

Gyors kovász:

A gyors kovász előállításához a langyos vizet öntsük tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, majd keverjük hozzá a lisztet, akkor jó, ha galuskaszerű lesz az állaga. A kovászt fedjük le, hűtőben vagy konyhapulton hagyjuk 1 éjszakát állni, másnap lehet vele dolgozni.

Tészta:

A kenyérlisztet a sóval keverjük egybe.

A gyors kovászt tegyük tálba, hagyjuk állni 15-20 percet, majd öntsük rá a langyos vizet, morzsoljuk rá az élesztőt, a cukrot és a kenyérlisztes keveréket is szórjuk rá, kézzel vagy géppel dolgozzuk simára.

A lágy tésztát kelesszük letakarva 1 órán át.

A felolvasztott vajat csorgassuk a tésztára, dagasszuk ki, utána letakarva pihentessük 40 percig. A pihentetés után ismét dagasszuk ki a tésztát és fedjük le 40 percre.

A pihentetett tésztát borítsuk lisztezett munkalapra, majd osszuk 14-16 darab egyforma kis cipóra.

A kis cipókat egyenként formáljuk gömbölyűre, majd rakosgassuk lisztezett felületre vagy sütőpapírral bélelt tepsire a zsemléket, ügyelve, hogy legyen köztük szabad hely, mivel még nőni fognak.

A zsemléket vizes ecsettel kenegessük meg, 30 percig hagyjuk pihenni a pékárut.

Pihenés után újra kenjük át vizes ecsettel a zsemléket, majd toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe 20-30 percre sülni.

A kész zsemléket enyhén vizes ecsettel kenjük át. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük