Percek alatt elkészül a házi eperszirup: palacsintára öntve mennyei

eszcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Friss vagy mirelit eperből is készülhet az ízletes eperszirup, melyet sokoldalúan használhatsz fel.

Nekem az eper a kedvenc gyümölcsöm, szezonjában élvezem, amíg csak lehet, nemcsak magában, hanem süteményekben is. Persze az eperből készült lekvár és szörp is a gyengéim közé tartozik, no meg a szirup. A sűrű eperszirup pufi palacsintára, gofrira és sajttortára is mehet, tényleg sok desszertet tehet finomabbá, eperimádóknak kötelező kipróbálniuk.

A házi eperszirup 10-15 perc alatt elkészül, akkor a legfinomabb, ha friss gyümölcsből főzöd, de mirelitből is kivitelezhető. A kész szirupot adagold csatos üvegbe és tárold hűtőben, míg el nem fogy, körülbelül 2 hétig áll el. Ha édesszájú vagy, és az epret is szereted, akkor ez a finomság garantáltan levesz majd a lábadról.

Tipp a készítéshez

Ha nagyobb mennyiségben készítenéd, több eperből, akkor mindig tartsd az aranyszabályt, vagyis a cukorból és a vízből ugyanannyit használj 1:1 arányban. Nagyobb mennyiségnél csak a felével érdemes kezdeni, majd amikor összeesett a főzés során, utána keverd hozzá a többi epret.

Házi eperszirup

eszct

Hozzávalók 2 decihez

  • 1 bögre eper
  • 1 darab citrom
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz
Recept idők

Elkészítés:

A megmosott, kicsumázott epret vágjuk kockákra, facsarjuk rá a citrom levét, adjuk hozzá a cukrot és vizet. Közepes lángon forraljuk fel, főzzük, míg besűrűsödik.

A sűrűre főtt epret kis lyukú szűrőn passzírozzuk át, majd töltsük üvegbe és tároljuk hűtőben. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük