
Így készül az édes, házi kávélikőr - Alig kell hozzá valami

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Ropogós

Vörös currypaszta házilag: ennél aromásabbat a boltban sem találsz

Zöldturmix sok kurkumával: antioxidáns és vírusölő is egyben

Fokhagymás, fehér pizzaszósz: 5 perces receptet mutatunk

Tápláló avokádótoast pillanatok alatt: ezzel biztosan jól indul a nap

Egyserpenyős paradicsomos csirkemell: a hús finom és szaftos
Összesen 10 perc munka van a házi kávélikőr készítésével, viszont egy kis türelemre szükséged lesz, míg összeérnek az ízek.
Bár a legnagyobb népszerűségnek a tejszínes likőrök örvendenek, kávérajongóknak az alábbi receptet ajánljuk. A kávélikőr elkészítése gyerekjáték, ráadásul mivel nem tartalmaz tejterméket, sokáig eláll a hűtőben.
A legtöbb recept instant kávéval készül, de én direkt olyat kerestem, amelyben friss, őrölt kávé szerepel, szerintem sokkal intenzívebb és finomabb az íze. A kávé mellé valamilyen tiszta szesz - rum vagy vodka - kerül.
A kávélikőrt ízlés szerint édesítheted, készíts egy nagy adag cukorszirupot, majd annyit adj csak belőle az alkoholhoz, amennyit szeretnél.
Házi kávélikőr

Hozzávalók 8 decihez
- 500 milliliter rum
- 30 gramm őrölt kávé
- 1 darab vaníliarúd
- 200 gramm cukor
- 150 milliliter víz
Elkészítés:
A vaníliarúdnak vágjuk le az egyharmad részét, annyi elég lesz ehhez a recepthez. Keverjük össze a rumot és a durvára őrölt kávét, dobjuk bele a vaníliarudat, majd öntsük át egy befőttesüvegbe az italt, szorosan zárjuk le. Hagyjuk állni 8 óráig.
A cukrot melegítsük össze 150 milliliter vízzel, míg teljesen el nem olvad benne. Tegyük félre hűlni.
Szűrjük át a kávés rumot egy kávéfilteren vagy egy sűrű szövésű anyagon keresztül, majd keverjük össze a kihűlt cukorsziruppal. Érdemes először kevesebb cukoszirupot adni hozzá, ízlés szerint beállítani az ízeket.
Öntsük a likőrt egy tiszta üvegbe, majd hűtőben tároljuk.
Fotó: Getty Images