Házi készítésű nutella török mogyoróból: karácsonyi ajándékba is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A nutellát szinte mindenki szereti, gyakran emlegetjük boldogságcsuporként, amit öröm majszolni magában is, de palacsintát is megtölthetünk vele.
Bármily hihetetlen is, bőven akadnak olyanok, akik nem kérnek Pietro Ferrero mesés mogyorókréméből. Van, akinek az ára túl merész, míg egyesek az adalékanyagok listáját tartják túl hosszúnak, de a pálmaolaj sem a szívünk csücske. Azonban van a tarsolyunkban egy mennyei recept, amit villámgyorsan elkészíthetünk a konyhánkban. Nincs más dolgunk, csak keressünk egy szép üveget, melybe a mogyorókrémet fogjuk majd tölteni.
A házi nutella 1 hétig simán eláll a hűtőben, szép masnival átkötve ajándékba is adhatjuk, nem lesz rá panasz. Fontos, hogy a megpirított török mogyoróról távolítsuk el a héjat, ettől ugyanis kesernyés íze lehet a krémünknek, illetve a darálás után durva állagú lehet.
Házi készítésű nutella
Hozzávalók 1 adaghoz
- 150 gramm török mogyoró
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 350 gramm tejcsokoládé
- 2 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál olaj
- 1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra.
Sütőpapírral bélelt tepsiben oszlassuk el a mogyorót, 7-8 percig pörköljük őket, amíg a külső héjuk enyhén megbarnul, ezután a mogyorókat szórjuk konyharuhába. A konyharuha segítségével távolítsuk el a mogyorók külső héját.
A csokit vízgőz felett olvasszuk fel.
A mogyorókat pakoljuk darálóba, daráljuk egészen krémes állagúra, ez 3 percig is eltarthat. Amikor elértük a megfelelő állagot, az olajat a mogyoróhoz csorgatjuk, és továbbdaráljuk 1 percig. Ezután a kakaó, cukor, só és vaníliaaroma is a mogyoróhoz kerül, ismét indítjuk a darálást, 1-2 perc után kis pihenőt adunk a gépnek. Az olvasztott csokit a mogyoróhoz öntjük, majd pár percig ismét dolgoztatjuk a gépet. Ha kész, már csak egy tetszőleges üvegbe kell töltenünk a boldogságkrémet.
Fotó: Getty Images