Illatos, házi limoncello – Az olaszok isteni likőrjét otthon is elkészítheted
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Puha mézeskalács csokiba mártva: így dobd fel az ünnepi sütit
Friss, ropogós spenótsaláta vörös áfonyával: ünnepi köret sültek mellé
Krémes karácsonyi diótorta: beragyogja az ünnepi asztalt
Gazdag, ünnepi halászlé: karácsonykor kötelező az asztalra
10 mesés aprósütemény karácsonyra: mutatósak és finomak
Mi sem csodásabb annál, mint egy teraszon jéghideg citromos likőrt kortyolgatni a hőségben.
A limoncello dél-olasz eredetű citromlikőr, amelyet desszertként kínálnak. Mivel a citrom héjából készítik, így az íze kersernyés, a színe pedig élénksárga. Érdekessége, hogy a citrom levét nem teszik bele.
Az alkoholtartalma körülbelül 20 százalék, finomszeszből készül. Étkezés után isszák, mert jót tesz az emésztésnek. Mindenképpen nagyon hidegen, vagy akár lefagyasztva fogyasztják.
Házi limoncello
Hozzávalók 10 adaghoz
- 5 darab citrom (kezeletlen)
- 500 milliliter tiszta alkohol
- 500 milliliter víz
- 450 gramm cukor
Elkészítés:
A citromokat jól tisztítsuk meg. Hámozzuk meg őket, majd tegyük a héjukat alkoholba legalább 15 napra. Minél tovább hagyjuk benne, annál élénkebb lesz a likőr színe és erősebb az íze. Ha megfelelő ideig állt a citromhéj, készítsük el a cukorszirupot. Forraljuk fel a vizet a cukorral, majd hagyjuk kihűlni. Szűrjük le a citromhéjas alkoholt, majd öntsük a cukorsziruphoz.
A kész limoncellót öntsük üvegekbe, majd tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba.
Fotó: Getty Images