Krémes, mézes-mustáros alaprecept: csirkével és tofuval is mesés
Egy kellemesen aromás, nem túl intenzív és mennyeien krémes ételről van szó, amit azalatt el is készíthetsz, amíg a rizs megfő. Húsos és mentes verzióban is tökéletes lesz.
A házi mustár készítése nagyon egyszerű, kevesebb, mint egy óra alatt összedobhatsz egy jó nagy adagot. A mustárkészítésben használt elterjedtebb áztatásos módszerrel ellentétben ez a recept hőkezeléssel készül. Így bár valamivel tovább tart összeállítani a pikáns krémet, a végeredmény sokkal ízgazdagabb és mustárosabb lesz.
A mustármag kiválasztásánál tartsd szem előtt a következőket: a világosabb szemek enyhébb ízű mustárt eredményeznek, míg a sötétebbek aromásabbat és csípősebbet. Ha csak sötét színű szemeket tudsz beszerezni, de nem kedveled az erőteljesebb ízeket, akkor egyszerűen csak főzd tovább őket 10-15 perccel. Ha pedig nem áll rendelkezésedre jó minőségű robotgép a magok porrá őrléséhez, és mozsárral sem szeretnél dolgozni, akkor használj porított mustármagot.
A megadott mennyiségből egy bögrényi mustárra számíthatsz.
Őröljük finom porrá a mustármagot, majd keverjük hozzá a fűszereket. Tegyük őket egy kisebb edénybe, adjuk hozzá a vizet és a mézet, és alacsony hőfokon főzzük a keveréket 45 percig.
Adjuk hozzá az almaecetet, és főzzük további 5-10 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Öntsük egy sterilizált befőttesüvegbe, és tegyük hűtőbe legalább 24 órára, hogy összeálljanak az ízek.
Hűtőben tárolva 3 hónapig fogyasztható.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu