Krémes, mézes-mustáros alaprecept: csirkével és tofuval is mesés

Mezes mustaros tofu
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy kellemesen aromás, nem túl intenzív és mennyeien krémes ételről van szó, amit azalatt el is készíthetsz, amíg a rizs megfő. Húsos és mentes verzióban is tökéletes lesz.

Az étel alapjául szolgáló mézes-mustáros szószhoz nincs szükséged sokkal több hozzávalóra, mint amit a nevében is olvashatsz. Mivel a méz és a mustár dominálják az összhatást, ezért a feltétet illetően elég nagy mozgásteret nyújt a recept. 

A csirkés verzió a legelterjedtebb, azonban ha nem eszel húst, bátran kísérletezhetsz növényi fehérjékkel, ahogy én is tettem (és milyen jól!), és készítheted azokkal a bevált receptet. A tejszínt szintén helyettesítettem, mégpedig kókuszkrémmel, és bár elsőre ijesztő lehet a kókuszos íz gondolata, ne aggódj, a krémességén kívül más nem fog emlékeztetni a gyümölcsre. Válaszd a dobozos változatot, mert attól optimális sűrűségű lesz a szósz, így még a sűrítéssel sem kell foglalkoznod.

Mézes-mustáros alaprecept

Mezes mustaros tofu 1

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej nagy vöröshagyma
  • 3 szál répa
  • 300 g kemény tofu
  • 150 ml víz
  • 0.5 tk
  • 3 ek mustár
  • 1 ek méz
  • 400 ml kókuszkrém (2 doboz)
  • 1 csokor friss zöld petrezselyem
  • 1 csipet bors
Recept idők

Elkészítés:

Daraboljuk fel a hagymát, és 2 perc alatt dinszteljük üvegesre az olívaolajon. Adjuk hozzá a megtisztított, apró kockákra vágott répát, a lecsöpögtetett és kockákra vágott tofut, és a vízzel és sóval fedő alatt pároljuk puhára.

Készítsük el a szószt: egy tálkába mérjük ki a mustárt és a mézet, és kis mennyiségekben keverjük hozzá a kókuszkrémet. A keveréket öntsük a tofura, és forraljuk fel. 1-2 percig főzzük, a végén pedig adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Főtt rizzsel tálaljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük