Édes, sűrű házi paradicsomlé - Töltsd fel a kamra polcát télire
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nemcsak szomjat olt, hanem egészséges és táplál a paradicsomlé, amelyet rengeteg ételben felhasználhatsz alapanyagként.
A házi paradicsomlé elkészítése egyáltalán nem bonyolult, egyedül a passzírozás az, ami kicsit időigényesebb, de utána hamar készen van az ital, amelyet nagyon változatosan használhatsz fel. Mindenképpen figyelj arra, hogy csak egészséges, ép paradicsomokat használj, ugyanis nem kerül tartósítószer a paradicsomléhez, viszont a megnyomódott, megütődött darabok hajlamosak megromlani.
Paradicsomléből készül a legfinomabb töltött paprika és leves is. Persze nem csak ennyi lehetőséget rejt magában, házi ketchupot is készíthetsz, amely mondanom sem kell, hogy sokkal egészségesebb, mint a bolti.
Házi paradicsomlé
Hozzávalók 8 adaghoz
- 5 kilogramm paradicsom
- 150 gramm cukor
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Szedjük ki a paradicsomok csumáját, vágjuk őket apróra.
Passzírozzuk át a paradicsomot, akár többször is, majd a levet öntsük egy nagyobb fazékba. Főzzük 15 percig, majd adjunk hozzá cukrot, sózzuk meg. Addig melegítsük, míg a cukor el nem olvad.
Készítsük elő a sterilizált üvegeket: töltsük bele a paradicsomlevet, majd jól zárjuk le. Tegyük száraz dunsztba, azaz csomagoljuk be plédbe, majd hagyjuk néhány napig benne, hogy kihűljön. Utána már kóstolhatjuk is, de a kamra polcára is mehet.
Fotó: Getty Images